Sosiaalinen media historia kehitys evoluutio markkinoinnintrendit

Sosiaalinen media – synnystä nykypäivään

Sosiaalinen media on kulkenut pitkän matkan 1990-luvun lopulla tapahtuneen perustamisensa jälkeen ja on yksi aikamme tärkeimmistä keksinnöistä. Alkuaikoina sosiaalinen media oli pelkkä kokoelma verkkosivustoja ja työkaluja, joiden avulla ihmiset pystyivät kommunikoimaan ja jakamaan sisältöä keskenään. Se on muuttanut täysin tapamme kommunikoida ja jakaa tietoa.Keskustelemme sen synnystä internetin alkuaikoina ja seuraamme sen kehitystä nykypäivään asti. Sosiaalista mediaa ovat historiansa aikana muokanneet monet eri teknologiat ja keksijät. Ilman heidän panostaan sosiaalinen media ei olisi sitä, mitä se on nyt!

Mikä on sosiaalinen media ja miten se syntyi?

Sosiaalinen media on termi, jota käytetään kuvaamaan erilaisia verkkoalustoja, joita ihmiset käyttävät vuorovaikutukseen toistensa kanssa. Suosituimpia esimerkkejä sosiaalisen median alustoista ovat Facebook, Instagram ja Twitter. Sosiaalisen median alustat on tyypillisesti rakennettu tietyn teeman tai tarkoituksen ympärille. Esimerkiksi Facebook suunniteltiin alun perin keinoksi, jolla ihmiset voivat pitää yhteyttä ystäviinsä ja perheenjäseniinsä. Instagram luotiin ihmisten tavaksi jakaa valokuvia ja videoita toistensa kanssa. Twitter suunniteltiin alun perin keinoksi, jolla ihmiset voivat jakaa lyhyitä viestejä keskenään. Sosiaalisen median synty ajoittuu 2000-luvun alkuun, jolloin uudet viestintämuodot tulivat ensimmäistä kertaa suuren yleisön saataville. Yksi varhaisimmista esimerkeistä sosiaalisesta mediasta on Friendster, joka perustettiin vuonna 2002. Friendsteriä seurasivat nopeasti muut suositut sosiaalisen median alustat, kuten MySpace ja LinkedIn.

Sosiaalinen media – historia ja evoluutio [VIDEO]

Sosiaalinen media historia ja tulevaisuus

Sosiaalisen median kehittyminen sen alusta nykypäivään

Sosiaalinen media on kulkenut pitkän matkan vaatimattomista alkuajoistaan. Se, mikä alkoi tapana pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen, on kehittynyt tehokkaaksi viestintävälineeksi, jota ihmiset käyttävät kaikkialla maailmassa.

Nykyään tarjolla on monia erilaisia sosiaalisen median alustoja, joilla kullakin on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja mahdollisuutensa. Etsitpä sitten paikkaa, jossa voit jakaa ajatuksiasi ja ideoitasi, olla yhteydessä samanhenkisiin ihmisiin tai mainostaa yritystäsi, löytyy varmasti sinulle sopiva sosiaalisen median alusta.

Kun tarjolla on niin paljon vaihtoehtoja, voi olla vaikea pysyä perillä sosiaalisen median uusimmista suuntauksista ja kehityksestä. Yksi asia on kuitenkin varmaa: sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja kehittyy edelleen nopeaa vauhtia. Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Tärkeimmät teknologiat ja keksijät, jotka ovat vaikuttaneet sosiaalisen median kehitykseen

On vaikea kuvitella maailmaa ilman sosiaalista mediaa.Mutta miten sosiaalisesta mediasta on tullut niin olennainen osa elämäämme? Useat keskeiset teknologiat ja keksijät ovat vaikuttaneet sen kehitykseen.

Sixdegrees.com

Yksi varhaisimmista sosiaalisen median alustoista oli SixDegrees, joka lanseerattiin vuonna 1997. Sen loi Andrew Weinreich, ja sen avulla käyttäjät pystyivät luomaan profiilisivuja ja luomaan yhteyksiä muihin yhteisten kiinnostuksen kohteiden perusteella. SixDegrees oli tuolloin hyvin suosittu, mutta vasta Friendsterin lanseerauksen myötä vuonna 2002 sosiaalinen media alkoi todella nousta. Friendsterin loi Jonathan Abrams, ja sen avulla käyttäjät pystyivät paitsi luomaan profiilisivuja myös olemaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa kommenttien, viestien ja ryhmäjäsenyyksien kautta.

Myspace

Seuraava suuri juttu sosiaalisessa mediassa oli MySpace, joka julkaistiin vuonna 2003. MySpacen loivat Tom Anderson ja Chris DeWolfe, ja siitä tuli nopeasti suosituin sosiaalinen verkostosivusto verkossa. Vaikka MySpace hävisi lopulta Facebookille, se otti käyttöön monia nykyään itsestäänselvyyksinä pitämiämme ominaisuuksia, kuten käyttäjien tuottaman sisällön, ystävystymisen ja kommentoinnin.

Facebook

Mikään keskustelu sosiaalisesta mediasta ei tietenkään olisi täydellinen ilman mainintaa Facebookista. Mark Zuckerberg ja Eduardo Saverin perustivat Facebookin vuonna 2004, ja se nousi nopeasti johtavaksi sosiaalisen verkostoitumisen sivustoksi. Nykyään Facebookilla on yli 2 miljardia aktiivista käyttäjää, ja se on edelleen yksi teknologiateollisuuden vaikutusvaltaisimmista yrityksistä.

Nämä ovat vain muutamia keskeisiä teknologioita ja keksijöitä, jotka ovat vaikuttaneet sosiaalisen median kehitykseen. Yhdessä ne ovat auttaneet luomaan uskomattoman tehokkaan välineen, joka yhdistää ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Miten sosiaalinen media kehittyminen alusta tähän päivään asit on muuttanut tapaa, jolla kommunikoimme verkossa

Kun sosiaalinen media tuli ensimmäisen kerran markkinoille, sitä pidettiin vallankumouksellisena tapana viestiä. Enää ei tarvinnut vain lähettää sähköpostia tai kirjoittaa foorumeille, vaan yhtäkkiä saattoi olla yhteydessä keneen tahansa, missä päin maailmaa tahansa, reaaliaikaisesti. Voisimme jakaa ajatuksemme, kokemuksemme ja elämämme muiden kanssa välittömästi.

Sosiaalinen media on kuitenkin kokenut paljon muutoksia noista alkuaikojen jälkeen. Facebookin ja Twitterin kaltaisten alustojen yleistyminen on johtanut keskitetympään viestinnän muotoon, jossa käyttäjillä on vain rajallinen määrä vaihtoehtoja siihen, miten he voivat olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Lisäksi mobiililaitteiden ja mobiilisovellusten yleistyminen on merkinnyt sitä, että käytämme sosiaalista mediaa nyt todennäköisemmin liikkeellä, usein pikemminkin lyhyinä hetkinä kuin pitkinä istuntoina. Tämän seurauksena viestintätyylimme on muuttunut; olemme yleensä lyhyempiä ja ytimekkäämpiä ja käytämme hymiöitä ja muita pikakomentoja viestin välittämiseen.

Kaikista näistä muutoksista huolimatta yksi asia pysyy muuttumattomana: sosiaalinen media on edelleen uskomattoman tehokas väline yhteydenpitoon. Olipa kyse sitten ystävien tapaamisesta tai uusimpien uutisten jakamisesta, sosiaalinen media tarjoaa meille elintärkeän yhteyden elämäämme kuuluviin ihmisiin.

Sosiaalisen median tulevaisuus

Sosiaalinen media on kulkenut pitkän matkan suhteellisen lyhyessä ajassa. Se, mikä alkoi tapana pitää yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin, on kehittynyt tehokkaaksi välineeksi niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Kun siirrymme kohti 2030, on selvää, että sosiaalinen media on jatkossakin merkittävässä asemassa elämässämme.

Yksi markkinoinnintrendi, joka varmasti jatkuu, on visuaalisen sisällön yleistyminen. Instagramin, Snapchatin, tai TikTokin kaltaisten alustojen suosion kasvaessa voimme odottaa, että yritykset käyttävät yhä enemmän kuvia ja videoita tuotteidensa ja palveluidensa mainostamiseen. Myös live-striimauksesta ja ostamisen puolella liveshopping tulee todennäköisesti yhä yleisempää, sillä se tarjoaa intiimin ja välittömän tavan pitää yhteyttä seuraajiin.

Toinen merkittävä trendi, jonka tulemme näkemään sosiaalisessa mediassa, on lisääntynyt personointi. Tekoälyn kehittymisen ansiosta somealustat pystyvät entistä paremmin ymmärtämään yksilöllisiä mieltymyksiämme ja tarjoamaan juuri meille räätälöityä sisältöä. Tämä voi johtaa siihen, että käyttäjät viettävät entistä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa, kun he selaavat loputtomasti täydellisesti räätälöityä sisältöä. Tässä on haasteena yhteiskunnan ja yksilönkin kannalta että moniarvoisuus vähenee, kun ihmiset alkavat elää enemmän omissa informaatiokuplissaan, jonne ei eksy vahingossakaan ei-räätälöityä sisältöä.

Sosiaalisen median uudet tulokkaat 2020-luvulla

Sosiaalisen median vanhoihin kanaviin tulee uusia ominaisuuksia ja uusia syntyy tarjoten erilaisia sosiaalisia kokemuksia, joista voidaan maininta BeReal. Sen lisäksi olemme nähneet TikTokin nousun, Instagramin ja Snapchatin kaltaisten alustojen jatkuvan suosion.

TikTok

TikTok videoalusta on valloittanut maailman, ja käyttäjät jakavat kaikkea tanssirutiineista komediasketseihin. TikTok on erityisen suosittu generaatio Z sukupolven keskuudessa, mutta kuka tahansa voi nauttia sen luovasta ja mukaansatempaavasta sisällöstä.

Instagram Reels

Instagram Reels on Instagramin vastaus TikTokille. Reels antaa käyttäjien luoda ja jakaa 15 sekunnin pituisia videoita suositun musiikin tahtiin. Reels on loistava tapa löytää uusia tekijöitä ja päästä luovaksi sisällön kanssa.

Discord

Discord on pelaajien suosima chat-sovellus, mutta sitä voi käyttää kaikenlaiseen viestintään. Olitpa sitten suunnittelemassa tapahtumaa tai vain keskustelemassa ystävien kanssa, Discord on loistava vaihtoehto.

Snapchat

Snapchat on viestisovellus, jonka avulla voit lähettää tekstiä, valokuvia ja videoita ystävillesi. Snapchat tarjoaa myös erilaisia suodattimia ja linssejä, joilla voit parantaa valokuvia ja videoita.

BeReal

BeReal tarjoaa uudenlaisen, aidon ja suodattamattoman sosiaalisen kokemuksen jossa BeReal sovelluksen käyttäjiä kannustetaan julkaisemaan joka päivä yhden filtteröimättömän kuvan itsestään ja ympäristöstään ja jakamaan sen ystävilleen. Päivittäiseen julkaisuun on aikaa kaksi minuuttia.

Jodel

Jodel on nuorten aikuisten ja opiskelijoiden keskuudessa suosiota saanut anonyymi, hyperpaikallinen some-kanava, jonka avulla voi viestittää ilman omaa tunnistautumista. Anonyymiteetin mahdollisuuksia tullaan varmasti jatkossakin tutkimaan uusissa somekanavissa, ottaen kuitenkin huomioon netin yleiset käyttäytymissäännöt eli netiketin.

Yhteenveto | Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on kulkenut pitkän matkan suhteellisen lyhyessä ajassa. Se, mikä alkoi tapana pitää yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin, on kehittynyt tehokkaaksi välineeksi niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Koko 2020 luvun ajan on selvää, että sosiaalisella medialla on jatkossakin tärkeä rooli elämässämme

Yksi markkinoinnin trendi, joka varmasti jatkuu, on visuaalisen sisällön yleistyminen. Instagramin, Snapchatin, TikTokin kaltaisten alustojen suosion kasvaessa voimme odottaa näkevämme yhä useampien yritysten käyttävän kuvia ja videoita tuotteidensa ja palveluidensa mainostamiseen. Myös striimaus eli suoratoisto tulee todennäköisesti yleistymään, sillä se tarjoaa intiimin ja välittömän tavan pitää yhteyttä seuraajiin. Tästä on vahva esimerkki on Twitchin jatkuva kasvu.Toinen merkittävä suuntaus, jonka tulemme näkemään sosiaalisessa mediassa on personointi. Tekoälyn kehittyminen antaa alustoille mahdollisuuden ymmärtää paremmin yksilöllisiä mieltymyksiämme ja tarjota meille räätälöityä sisältöä. Tämä voi johtaa siihen, että käyttäjät viettävät entistä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa selatessaan loputtomasti täydellisesti räätälöityä sisältöä. Sosiaalisen median trendit ja kanavien kehitys tulee jatkossakin toimimaan markkinoinnin ajurina luomassa uusia markkinoinnin trendejä myös perinteisempien markkinointitapojen rinnalle.

« Alkuun