Netiketti – mikä se on ja miksi markkinoijan täytyy tietää siitä?
Netiketin sääntöjen tunteminen auttaa internetin sisällöntuottajaa ja markkinoijaa noudattamaan internetin epävirallisia sopivaisuussääntöjä. Netiketti on syntynyt netin alkuvaiheesta asti tähän päivään, aluksi se koski vain sähköpostilistoja ja keskustelupalstoja. Nykyään netissä ja mediassa yleensäkin on paljon netikettiä tuntemattomia ihmisiä. Itse noudattamalla sitä voit edesauttaa hyvä leviämistä maailmalla.
Mikä netiketti on?
Netiketti tai nettietiketti (eng.netiquette) tarkoittaa asiallista, toisia huomioonottavaa käyttäytymistä ja lakien noudattamista internetissä ja sen sosiaalisen median kanavissa. Netiketissä annetaan ohjeita myös tietoturvalliseen toimintaan Internetissä. Netiketti on siis tarkoitettu sekä netin käyttäjän itsensä, että hänen kanssaan vuorovaikutuksessa olevien muiden netinkäyttäjien turvaksi. Netiketti myös kehottaa käyttämään verkossa asiallista ja toisia kunnioittavaa kieltä sekä kunnioittamaan muiden omaisuutta ja tekijänoikeuksia.
Miksi netikettiä tulisi noudattaa?
Netikettiä tulee noudattaa, sillä ilman mitään sääntöjä internetistä tulisi vaarallisempi paikka mitä se on nykyään. Palvelujen tarjoajat omalta osaltaan edellyttävät omissa säännöissään netiketin noudattamista. Internet on täynnä mahdollisuuksia ja se yhdistää ihmisiä eri puolilta maailmaa. Sen avulla voimme jakaa tietoa ja kommunikoida keskenämme maantieteellisistä rajoista riippumatta. Se tarjoaa meille käytännössä rajattoman määrän tietoa ja resursseja. Halutaan sitten oppia jotain, etsitään ajanvietettä, halutaan tehdä ostoksia tai hoitaa pankkiasioita, ne kaikki löytyy netistä. Mikä tahansa tieto on käden ulottuvilla. Kuka tahansa meistä voi perustaa verkkoon omia www-sivustoja, joihin voi saapua kuukausittain satoja tuhansia kävijöitä ja ne on luettavissa kaikkialla maailmassa. Jotta Internetin käyttö olisi meille kaikille mukavaa ja sujuvaa, mahdollisimman monen olisi hyvä noudattaa siihen liittyviä ohjeita ja sääntöjä eli netikettiä. Jaa vapaasti👋
Miten netiketti on oikein syntynyt?
Netiketti tulee sanoista netti ja etiketti. Netiketti tarkoittaa ajan kuluessa syntyneitä internetin ja yleensäkin tietoverkon käyttöä koskevia epävirallisia sopivaisuussääntöjä. Netiketillä viitataan oikeastaan kaikki nettikäyttäytymiseen liittyviin asioihin. Näitä muutamia netiketin yksinkertaisia ohjeita noudattamalla voit tehdä internetin omasta internetin käytöstäsi muita huomioonottavaa ja joustavaa.
Netiketti lapsille ja nuorille – video sopii myös meille aikuisille
Alla olevaan listaan olemme keränneet yleisesti hyväksytyt ja vakiintuneet hyvän netiketin periaatteet:
Ole kohtelias kirjoittaessasi sähköpostiviestejä tai muita yksityisviestejä
Vältä kirjoittamasta sähköpostiin mitään sellaista, mitä et sanoisi jollekulle kasvotusten. Älä myöskään lähetä ketjukirjeitä, vitsejä tai muita sopimattomia viestejä ihmisille, joita et tunne. Toimi myös henkilökohtaisissa pikaviestipalveluissa kuten Whatsapp, Facebook Messenger ja Telegram kohteliaasti.
Lähetä vain sähköpostia, joka on tervetullutta, odotettua ja merkityksellistä.
Älä kuormita vastaanottajan postilaatikoita millään turhilla viesteillä. Mieti ennen lähettämistä, ovatko liitteet todella tarpeellisia ja onko vastaanottajalla sopiva sovellus niiden avaamiseen. Kun avaat itse sähköpostiviestejä, suhtaudu aina epäillen viesteihin joita joissa on liitteitä riippumatta siitä keneltä ne ovat tulleet. Ne voivat levittää tietokoneviruksia ja sitä kautta tukkia sähköpostijärjestelmiä.
Turvallinen uloskirjautumiskäytäntö
Turvallisuuden säilyttämiseksi muodosta yhteys internetiin aina vain henkilökohtaisella tunnuksellasi ja salasanallasi. Pidä salasanasi turvassa, jotta muut eivät pääse siihen käsiksi niin verkon kautta kuin esimerkiksi työpaikoilla tai vaikka kirjastossa. Jos joudut jättämään hetkeksikin tietokoneesi ilman valvontaa, muista kirjautua ulos, jotta kukaan ei voi lähettää sähköpostia tai käyttää internetiä sinun nimissäsi. On myös olemassa verkkopalveluja, joissa yleisesti esiinnytään anonyymeinä. Niin voit käyttää salanimeä.
Noudata palveluntarjoajan antamia ohjeita
Jos sähköpostikirjeenvaihtoasi säilytetään operaattorin palvelimella, poista tarpeettomat viestit ja noudata palveluntarjoajan asettamia säilytysrajoituksia. Noudata myös muita operaattorin antamia ohjeita, kuten välityspalvelimen käyttöä.
Käytä harkintaa osallistuessasi somekeskusteluun tai foorumiin
Jos aiot lähettää viestejä julkisiin keskusteluryhmiin tai somekanaville, varmista että viestisi liittyy kyseiseen aiheeseen. Ei kannata suututtaa muita käyttäjiä spämmäämällä epäolennaisia tietoja tai provosoimalla riitoja. Ole sen sijaan kohtelias ja ystävällinen, äläkä yritä haukkua ihmisiä.
Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen
Kun jaat ohjelmatiedostoja tai asiakirjoja muille ihmisille tai lisäät niitä omalle verkkosivustollesi, noudata asianmukaista varovaisuutta ja huolellisuutta. Tarkista tiedostot ennen lähettämistä virusten varalta, jos mahdollista.
Muista lähdekritiikki
Muista aina, että kaikki verkossa lukemasi ei ole totta. Se, että jokin asia on verkkosivustolla, ei tarkoita, että se pitää paikkansa. Jos esimerkiksi tarjous tai palvelu vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole sitä. Viime vuosina levinneet valeuutiset ovat esimerkki lähdekritiikin puuttumisesta. Itselle uusi asia hyväksytään helposti todeksi jonkun “tunnetun” henkilön esittämänä. Näissäkin tilanteissa asia pitää tarkastaa monesta eri lähteestä ja historiallisesta kontekstista.
Tiedä mihin sitoudut rekisteröityessäsi
Internetissä on useita palveluja, joita käyttääkseen on rekisteröidyttävä. Varmista, että ymmärrät kaikki ehdot ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina “kyllä” tai vastaa “kyllä”, ellet ole varma, että ymmärrät kysymyksen. Varsinkin käyttäessäsi vieraskielisiä palveluja, ole erityisen varovainen. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja pyytää henkilökohtaisia tietoja, niin mieti tarkkaan mitä tietoja annat itsestäsi sitä käyttäessäsi. Vaikka ne voivat tuntua vähäpätöisiltä, niin silti ne voivat joutua vääriin käsiin.
Internet ja lainsäädäntö
Vaikka suurin osa lainsäädännöstä on laadittu ennen internetin yleistymistä, on selvää, että internet ei ole normaalin rikoslain ulottumattomissa: nykyisiä lakeja sovelletaan myös verkkoon. Kaikki se, mikä olisi laitonta muutenkin, on laitonta myös verkossa. Lisäksi tietotekniikan nopean leviämisen vuoksi on jouduttu kehittämään uusia sääntöjä, joissa otetaan huomioon verkon erityispiirteet.
Sananvapauden ja internetin myötä tulee vastuuvelvollisuus. Esimerkiksi verkkosivun kirjoittaja on aina vastuussa sivustollaan olevista tiedoista. Kaikki internetin käyttäjät voivat tarkastella verkkosivuja, joten älä julkaise herjaavaa tai loukkaavaa materiaalia tai muuta sellaista, mitä et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään.
Internetin käytössä tulee huomioida ainakin seuraavat lait ja säännökset:
Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
Älä käytä verkkosivustollasi tekijänoikeudella suojattua materiaalia – kuten tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja – johon sinulla ei ole laillisia oikeuksia. Jos teet niin ilman lupaa, voit joutua kärsimään taloudellisista korvausvaatimuksista ja muista seuraamuksista. Huomaa kuitenkin että esimerkiksi videon upottaminen omille kotisivuille on sallittua.
Tietoverkon toiminnan häiritseminen on kiellettyä
Verkkoa, tiedonsiirtoa tai sähköpostia ei saa tahallaan häiritä, ylikuormittaa tai muuten häiritä.
Viestintäsalaisuuden noudattaminen
Perustuslain mukaan kaikilla kansalaisilla on oikeus luottamukselliseen viestintään. Tämä laki kattaa sähköpostit ja kaiken muun sähköisen viestinnän. Älä siis avaa kenenkään sähköposteja ilman hänen nimenomaista lupaansa ensin.
Virusten kirjoittaminen ja levitys
Useimmat ihmiset tietävät, että virusten kirjoittaminen ja levittäminen on laitonta. Ensinnäkin virukset voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa tietokonejärjestelmille, mikä aiheuttaa tappioita yrityksille ja yksityishenkilöille. Lisäksi viruksia voidaan käyttää luottamuksellisten tietojen varastamiseen tai suojattuihin verkkoihin pääsemiseen.
Verkkosivuston, palvelun tai tietojärjestelmän hakkerointi
On aina rikollista murtautua tietokonejärjestelmään. Jopa sen yrittäminen katsotaan rikokseksi, ja siitä voi seurata vankeusrangaistus. On myös lainvastaista arvata toisen käyttäjän salasanoja tai testata niiden turvallisuutta arvaamalla salasanoja.
Henkilörekisterin pito
Henkilörekisterin kerääminen ja ylläpito vaatii EU:n tietoturvadirektiivin noudattamista. Sinun on noudatettava GDPR:n vaatimuksia jos keräät henkilötietoja verkossa tai esimerkiksi verkkosivusi kävijöiltä.
Älä lähetä luvatonta sähköpostimainontaa
Sähköpostin käyttäminen markkinointiin on lainvastaista, ellei sinulla ole niiden yksityishenkilöiden lupaa, joille sähköpostia lähetetään. On kuitenkin laillista lähettää tietoja yrityksille, omille asiakkaille tai ystäville. Muista aina näissäkin tapauksissa sisällyttää sähköpostiin loppuun mahdollisuus peruuttaa uutiskirje.
Lapsiin liittyvä seksuaalinen aineisto
Lapsiin liittyvän seksuaalisen materiaalin levittäminen ja hallussapito on kiellettymissä tahansa muodossa.
Rasismipuhe
Rasismi ja rasismiin yllyttäminen ovat kiellettyjä. Sama pätee myös muihin syrjiviin lausumiin, kuten sellaisiin, jotka perustuvat jonkun etniseen alkuperään, ihonväriin, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Tämäntyyppisiä lausuntoja kutsutaan vihapuheeksi.
Yhteenveto netiketistä
Netiketti on käyttäytymissääntö tai etiketti, jota sekä yksityishenkilön että sisällöntuottajan tulee noudattaa internetiä käytettäessä. On olemassa useita lakeja ja asetuksia, joita meidän jokaisen tulee noudattaa, kuten tekijänoikeuslaki, tavaramerkkilaki ja tietosuojalaki. Lisäksi internetissä ei yksinkertaisesti sallita joitakin asioita, kuten lapsiin liittyvää seksuaalista materiaalia ja rasistista puhetta. Netikettien noudattaminen auttaa pitämään sinut turvassa verkossa ja suojaamaan digitaalista yksityisyyttäsi ja antamaan tämän saman mahdollisuuden myös muille.
Usein kysyttyä
Mitä tarkoittaa sana Netiketti?
Netiketti on termi, jota käytetään kuvaamaan käyttäytymissääntöjä tai etikettiä, joita yksilöiden ja sisällöntuottajien on noudatettava Internetiä käyttäessään. Tähän kuuluu verkossa sovellettavien lakien ja asetusten noudattaminen sekä yleisten käytäntöjen noudattaminen, kuten roskapostin lähettämisen tai vihapuheen kirjottamisen. Netikettien rikkomisesta voi seurata oikeudellisia seuraamuksia sekä kielteisiä seurauksia maineelle.
Mitä ovat netiketti säännöt?
Netiketti säännöt ovat yleisesti hyväksyttyjä internetin käyttäytymissääntöjä. Ne antavat kehyksen turvalliseen nettikäyttäytymiseen jossa omalla käyttäytymisellä pidät itsesi ja muut netinkäyttäjät turvassa.
Suhtaudun markkinointiin ja markkinoinnin tuloksiin intohimoisesti, ja haluan auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan asiakashankinnan haasteita eri muodoissa. Sydäntäni lähellä on digitaalisen markkinoinnin eri muodot ja erityisesti hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, hakusanamainonta sekä tietysti markkinoinnin tulevaisuuden trendit ja teknologiat.