E-urheilu s sports

E urheilu ja markkinointi

E urheilussa liikkuu suuret rahat. Pelaaminen ei ole lasten leikkiä, vaan tosissaan otettava viihteen laji. Ihmiset huutavat ja kannustavat areenoilla, kun maailman parhaat E kybersoturit ottavat mittaa toisistaan. Media- ja sponsorisopimukset ovat tärkeä osa kokonaiskuvaa.

Mikä on E urheilu?

Mikä on E urheilu? E urheilu eli elektroninen urheilu on videopelien kilpailumuoto. E urheilu tulee englannin kielestä Esports – electronic sports. E urheilun kilpailutapahtumat ovat organisoituja ja niitä on paljon erikokokoisia pelattavien pelien suosion mukaan. Turnauksiin otetaan osaa yksilönä tai joukkueina riippuen pelistä.

Pelialan kasvu

Peliala on kasvanut lapsen kengistä ja on maailmanlaajuisesti suurempi kuin filmi- ja musiikkiteollisuus, NFL ja NBA sekä MLB yhteensä. Alalla pyörii suuret rahat. Vuonna 2021 peliala teki 180 biljoonan dollarin tulot.

Esports kasvaa rintamassa pelialan kanssa. Vuoden 2023 loppuun mennessä odotetaan maailmanlaajuisen myynnin ylittävän 1,6 miljardia dollaria.

E urheilu lyhyt historia

Ensimmäinen turnaus pelattiin jo 1972 ja peli oli nimeltään Spacewar. 1980 klassikko Space Invaders- pelin kanssa pelattiin jo 10 000 hengen turnaus. 1983 perustettiin maailman ensimmäinen ammattilaisjoukkue nimeltään US National Video Team.

Pc valtaa alaa

1990- luvulla PC koneiden teho nousi ja niiltä alettiin pääsemään lähiverkkoon ja internettiin. Hinnat laskivat ja suuret massat hankkivat koneita. Erilaiset LAN-tapahtumat nostivat päätään. Klaaneja perustettiin ja pelattiin toisiaan vastaan. Tästä alkoi erilaiset turnaukset ja kilpailut. Maiden rajat eivät pidätelleet enää pelaajia. Alkuajan hittipelejä olivat Doom, Quake, Unreal Tournament, Counter Strike sekä StarCraft.

Isot turnaukset alkavat

Vuonna 2000 Etelä-Koreassa e sports ammatillistettiin ja perustettiin järjestö Korean e-Sports Association, joka heti alusta keskittyi eSportsin markkinointimahdollisuuksiin televisiossa. Isoja turnauksia alkoi syntymään ja konsolitkin pääsivät mukaan. Konsolien uraauurtava peli Halo 2 julkaistiin 2004.

E urheilun soturit

Pelaaminen on noussut hyväksytyksi harrastukseksi. Lapset eri maissa kertovat haluavansa isona ammattipelaajaksi. Pelejä pelataan ja seurataan yhdessä. Monet ovat tehneet esportsin avulla itselleen uran ja ammatin. Maailman huippupelaajat ovat iältään 18-30 vuotiaita.

E urheilun ammattilaisjoukkueet

E urheilun Ammattijoukkueita löytyy kaikista maailmakolkista ja niitä pyöritetään suurella rahalla. Suurimmilla joukkueilla on omat kiinteistöt, jossa treenataan yhdessä pelaamista, fyysistä kuntoa mentaalista unohtamatta. Heillä on omat joukkueen johtajat, treenaajat ja kokit.

Pelaajia ja joukkueita fanitetaan isolla kädellä. Ne puhuttavat medioissa ja niistä keskustellaan forumeilla.

Tämän Artikkelin kirjoituksen hetkellä käytiin Dota 2 vuoden 2022 finaalit ja sen voitti Tundra esport.

Pelit

Pelejä, joita pelataan kilpaa, löytyy runsaasti erilaisia. Niitä pelataan joukkueittain tai yksinpelinä. Pelit jaetaan karkeasti seuraaviin genreihin. Perässä löytyy tämän hetken suosituimpia pelejä:

 • Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) kuten Dota 2, League of Legends, Arena of Valor
 • Player vs. Player Battle Royale (PvP) kuten Fortnite, PUBG, Apex Legends
 • First-Person Shooter (FPS) kuten Counter Strike Go, Valorant
 • Real-Time Strategy (RTS) kuten Starcraft 2
 • Collectible Card games kuten Hearstone

E urheilu ja isot rahat

Championship Gaming Series eli kansainvälinen e urheilu liiga tuli rytinällä alalle 2007. Samana vuotena järjestettiin jo kilpailu, jossa oli yli miljoonan dollarin palkintorahat ja pelaajapalkkiot jopa viisi miljoonaa dollaria.

Tästä eteenpäin kaikki on vain laajentunut ja kasvanut. Turnauksia pelataan pienistä mittelöistä suuriin massatapahtumiin, jossa ratkaistaan maailman parhaimpien sijoitukset eri peleissä. Monissa suosituimmissa peleissä pelataan paljon eri lohkovaiheita pääsystä tavoittelemaan korkeimpia sijoituksia.

Viime vuoden 2021 Dota 2 turnauksen palkinto rahat olivat yli 40 miljoonaa dollaria. Katsojia turnauksella oli yli 2.7 miljoonaa.

Suomalaiset ammattipelaajat 2022

Monet suomalaiset pelaajat ovat kunnostautuneet esportsin saralla. Suomessa on runsaasti maailman huippupelaajia ja hyvin pärjänneitä ammattilaisjoukkueita.

Tässä on kaksi esimerkkiä suomalaisesta Esports joukkueista: Havu ja ENCE

Pelimiljonäärejä

Suomalaisia pelimiljonäärejä löytyy monia. Erilaisten listausten mukaan eniten voittorahoja kahmineiden ammattipelaajien top 10 listalla löytyy jopa 3 suomalaista.

Dota 2 pelaaja JerAx eli Jesse Vainikka on tienannut artikkelin kirjoitushetkellä melkein 6.5 miljoonaa dollaria ja on maailmanlistan toisena.

Yle Seuraa Suomessa hienosti

Yle on ajan hermoilla suomessa esportsin seurannassa ja hienoa katsoa kuinka he tarjoavat kuvaa selostajien kera tapahtumista. Kirjaudu sivuston palveluihin, hyväksy evästeet, valikko ja hae. Nauti!

Yle suomi e urheilu

Eurheilu ja markkinointi

Olemme saaneet edellisen myötä lisää ymmärrystä kuinka suuresta asiasta e urheilussa on kyse. Yksi tabu kannattaa vielä murskata omien käsitystensä tieltä. Ainoastaan pojat ja miehet pelaavat.

Viimeisten tutkimusten mukaan melkein joka kolmas e urheilun katsoja on naispuolinen eli heitä kiinnostaa laji yhä enenemissä määrin. Näin ollen monet brändit voivat katsoa e urheilua aivan eri kulmasta kuin ennen. Myös naisammattilaisjoukkueita on mukana kilpailemassa.

Isot yritykset mukana

Suurin osa alan tuloista tulee media- ja sponsorisopimusten kautta. Puolet busineksen tuloista tulee Aasian puolelta. Isoista yrityksistä RedBull ja Intel ovat olleet mukana pitkään ja nyt esimerkiksi Coca Cola ja Mercedes ovat loikanneet mukaan.

Markkinointiin vinkkejä

E sportsin maailmaan ei kannata syöksyä päätä pahkaa. Sinun pitää ymmärtää alan yhteisöä. Menemme tässä tärkeitä vinkkejä läpi, joita kannattaa miettiä.

 1. E urheilun sisällä on monta erilaista genreä, joista valita. Kaikki eivät ole siis samaa massaa.

Kun tiedät kenelle kohdistaa, voit luoda sisältöä, joka vetoaa heihin. Voit myös lähestyä E sports joukkueita, jos sinun yrityksesi tavoitteet on heidän suuntaisia. Tästä voi syntyä pitkäaikainen molempia hyödyntävä suhde.

 1. Löydä oikeat kanavat missä edellä löytämäsi ryhmät viettävät aikaansa pelien tai muiden asioiden kanssa.Tässä alustoja missä pelaajat seuraavat pelien striimejä eli suoratoistoja:
 • Twitch
 • Hitbox
 • YouTube Gaming
 • Gosu Gamers
 1. Tee yhteistyötä E sports influencers eli vaikuttajien kanssa. Kuten edellä sinun pitää tehdä taustatyötä ja löytää juuri sen pelin vaikuttajat, jotka sopisivat brändillesi ja tuotteillesi. Netistä löytää hyviä työkaluja näiden löytämiseen.Esimerkki. Striimaaja X on suosittu Twitch ja YouTube maailmassa. Hänellä on miljoonia seuraajia. Hän tekee yhteistyötä vaatemerkki X kanssa. Hän pitää vaatteita ja mainostaa niitä kanavillaan. Suositun striimaajan nimeä käytetään yrityksen some kanavilla.
 2. Perusta E sports joukkue. Tämä tuntuu ensin kaukaa haetulta mutta on pienempienkin yritysten tavoitettavissa. Jos yrityksesi ja heidän intressinsä kohtaavat asia on saavutettavissa. Milloin tahansa tämä joukkue striimaa sisältöä saat ensiluokkaisia mainospaikkoja ja kun he ovat fanien kanssa tekemisissä yrityksesi on siellä mukana.Tarvitset partneri- tilan Twitch alustalla ja sitä kautta voit hakea striimaajia ja faneja joukkueelle.
 3. Toimi isäntänä E sports tapahtumille. Aloita pienestä, jos olet uusi alalla. Joukkueesi kautta voit esimerkiksi Twitchin kautta tehdä seuraavanlaisia aktiviteetteja:Pienempiä turnauksia, Multistreaming-tapahtumat. Podcastit ja webinaarit sekä joukkuetapaamiset.
 4. Osallistu isompiin tapahtumiin sponsorina. Twitch striimeri, jolla on miljoonia faneja pitää tapahtuman, tee yhteistyötä hänen kanssaan. Tuotteesi saavat uskottavuutta alan ihmisissä.
 5. Käytä kaikkia yrityksen sosiaalisen median kanavia tehdäksesi lisää sisältömateriaalia toimintasi ympärille.Kirjoita blogeja polttavista aiheista, ota vaikuttajia mukaan ja niin edelleen.
 6. Arvioi ja tarkasta strategiasi. Ala on muuttuva ja erilaiset genret tulevat ja menevät. Pysy hereillä ja tee muutoksia toimintaasi tarvittaessa.

Linkit

Wiki Esports

Esportsearnings Esports – Eniten tienaavat, pelatuimmat pelit, turnaukset

GosuGamers Esports kansainvälinen sivusto aiheesta

ENCE – Suomi e urheilu uutiset Ence yle

Suomi eSports sivusto

Usein kysyttyä

Onko Esport urheilua?

Esport on astumassa tunnustettujen urheilulajien joukkoon. Maailman huipulle päästäkseen pelaajat tarvitsevat paljon harjoittelua. Pelaamisessa mielen alue on suuremmassa roolissa kuin fyysinen puoli. Esports on yksi 37 urheilulajista, joita pelataan vuoden 2022 Aasian kisoissa – 19th Asian Games. Kisat järjestetään Hangzhoussa, Kiinassa 23.9.2023-8.10.2023.

Markkinoinnin trendit / SEO Kari Nieminen | 0400125160 | kari@seokarinieminen.com | Website | + posts

Suhtaudun markkinointiin ja markkinoinnin tuloksiin intohimoisesti, ja haluan auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan asiakashankinnan haasteita eri muodoissa. Sydäntäni lähellä on digitaalisen markkinoinnin eri muodot ja erityisesti hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, hakusanamainonta sekä tietysti markkinoinnin tulevaisuuden trendit ja teknologiat.

Similar Posts