Pelin striimaus

Pelien striimaus

Kylläpä oli mukava seurata YouTubessa Lakon Live striimiä. Haluaisin itse kokeilla olisiko minusta myös tuohon. Mulla on jo pari ideaa, mutta mitä tarvitsen päästäkseni alkuun?

Mitä on pelien striimaus

Mitä on pelien striimaus? Pelien striimaus eli suoratoisto tulee englannin kielen sanoista streaming, live streaming. Striimaaja (eng. streamer tai live streamer) lähettää ohjelmiston avulla pelistä, jota pelaa jatkuvaa ääni- ja kuvavirtaa alustalle kuten Twitch. Striimiäsi seuraavat katsojat pystyvät seuraamaan sitä suorana samanaikaisesti.

Suoratoiston vieressä ruudulla on monesti Chat-palvelu. Suoratoiston katsojat voivat seuraamisen lisäksi keskustella Chatissa kommentoiden, kysyen sekä palautetta antaen sinun ja muiden seuraajien kanssa.

Pelien striimaus

Suoratoistoon tarvittavat laitteet

Pelien striimausta voidaan tehdä monella eri tavalla: Pc pöytäkoneilla, konsoleilla, mobiililaitteilla. Mobiililaitteiden kanssa pelien pelaaminen on kasvanut koko viihdealan suurimmaksi rahasammoksi ja sitä ei voida ohittaa tässäkään artikkelissa olan kohautuksella.

Pelien striimaus mobiililaitteella

Striimaus on helppo aloittaa mobiililaitteilla ilman suurempia satsauksia. Melkein jokainen omistaa puhelimen ja monelta löytyy takataskusta jo tablettikin. Niissä on kamera, mikrofoni ja nettiyhteys, jolla päästään alkuun. Tarvitaan siis vain palvelu/alusta, johon voit lähettää suoratoiston ja näin ihmiset pääsevät näkemään sen.

Ilmaisia palveluja löytyy runsaasti ja suosituimpia ovat esimerkiksi YouTube ja Facebook. YouTubessa tarvitaan 1000 tilaajaa että voi käyttää heidän omaa sovellustansa mobiilissa. Tämä YouTube rajoitus voidaan ohittaa helposti käyttämällä muita apuohjelmia esimerkiksi: Streamlabs tai Prism live studio. Molemmat löytyvät Android ja IOS sovelluksina.

Pelien striimaus mobiililaitteella

Mobiilipelien emulaattori

Itselläni, PC-pelien suurkuluttajana, mobiilipelaaminen ei ole ollut helpoimpia askeleita. Pienellä ruudulla sormilla tökkiminen ei ole helppoa, kun on tottunut 27-32 tuuman monitoreihin. Saatavilla on onneksi apua emulaattorien avulla. Yksi käytetyimmistä on LDplayer ja sitä on helppo käyttää. Täydellinen se ei ole vielä mutta suunta on oikea. Sen kautta pystyt esimerkiksi striimaamaan omalta tietokoneelta.

Pelien striimaus konsoleilla

Konsoleilla on pystynyt striimaamaan jo vuosia, mutta he ovat olleet huonommassa asemassa kuin Pc-striimauksen harjoittajat. Suurimmalla osasta konsoleista pystyy nykyään striimaamaan suoraan Twitch ja FaceBook Mixer palveluihin. Striimit ovat olleet hieman ankean näköisiä ilman minkäänlaista mukauttamis- mahdollisuuksia.

Konsolipelaajat ovat tehneet kiertoteitä ja hankkineet capture cards- ratkaisuja. Käytännössä he nappaavat kortilla pelitilanteen konsolilta ja vievät sen PC kautta alustalle. Nyt asiat ovat muuttumassa ja apua tuo tilanteeseen hyvä ohjelma Lightstream. Sen avulla saat Pc- tyylisiä ratkaisuja, grafiikkaa, overlays striimilähetykseesi ilman tietokoneen käyttöä. Tässä hyvä opas asiaan.

Pelien striimaus pöytäkoneella

Uusimpia Pc-pelejä pelatessa ja striimatessa tarvitaan monesti hyvää tehokasta laitteistoa. Laitteesi pitää pystyä pyörittämään peliä hyvin ja samalla laitteistoilla pyörii myös ohjelma, joka suoratoistaa peliäsi katsojille verkon yli jatkuvana virtana.

Tässä on esimerkki suositun striimausalusta Twitchin PC laitteistovaatimuksista:

 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit.
 • Näytönohjain: NVIDIA GTX 10 series or newer, AMD RX400 series or newer.
 • Keskusmusiti Ram: 8GB+
 • Prosessori: 8 thread Intel or AMD.

Tietokoneen osat

Tietokoneesi tärkeimmät osat ovat näytönohjain, prosessori ja keskusmuisti. Pelkistetysti prosessori suorittaa jatkuvia tehtäviä, näytönohjain piirtää ja siirtää kuvaa ja keskusmuistiin tallennetaan lyhyen ajan tapahtumia/tehtäviä, jotka saadaan sieltä nopeasti käyttöön.

Uudet pelit vaativat maksimiasetuksilla PC:ltä valtavasti ja tuntuu välillä, että mikään ei riitä. Ole siis valmis satsaamaan tietokoneeseen, kun haluat striimata uusimpia pelejä. Jos koneen teho tai nettiyhteys on huono, kuva alkaa lagaamaan ja nykimään.

Jos taas haluat striimata esimerkiksi Blizzardin Heartstone korttipeliä niin koneelta ei vaadita suurempia ponnistuksia.

Pc striimaamiseen tarvittavia välineitä:

Hinnoissa on suuria heittoja ja muista että aloittaa voi melkein millä laitteistolla tahansa. Kalustoa voi aina parantaa matkan varrella. Lisää kalustoa, kun opit asioita ja kehityt. Amazon tarjoaa esimerkiksi huikeita budjettisettejä.

 • Pc tietokone – 1000-3000 €
 • Ääni – Mikrofooni- 30-300 € Mikrofoonin avulla ihmiset kuulevat äänesi.
 • Webcam, videokamera- 100-400 €. Kameralla voidaan tietysti näyttää kuvaa sinusta striimin yhteydessä.
 • Valot – erilaisilla valoratkaisuilla saat haluttavaa tunnelmaa lähetettävään kuvaan.
 • Nopea Internet – Varsinkin striimauksen latausnopeus -Upload koneeltasi ulospäin on tärkeä.

Striimi ja nettiyhteys

Puhuimme jo laitteiston merkityksestä ja että siinä on tarpeeksi tehoa pelien pyörittämiseen. Nettiyhteyden nopeus ja sen käytössä oleva upload/lähetyskaista ovat tärkeässä osassa. Mitä enemmän upload kaistaa löytyy sen tarkempaa ja parempilaatuista kuvaa voidaan lähettää.

Voit hyvin tehdä testin mikä on sinun yhteytesi Upload-kaistan leveys. Katso kuvasta lähetys tulosta. (punainen nuoli)

Tärkeät arvot:

 • Upload/lähetys – kun lähetät striimiä.
 • Download/lataus – kun lataat tiedostoa tai musiikkia ja katsot striimiä

Muista että upload voi vaihdella paljonkin striimin aikana, joten ei kannata striimata maksimi upload luvun mukaan vaan jättää asetus hieman sen alle.

Asiat, jotka vaikuttavat suoratoiston laatuun ja tarvittavaan upload-kaistaan:

 • Kuvan tarkkuus – Full HD – täysteräväpiirto 1920*1080 vaatii tiestysti enemmän kuin esimerkiksi HD 1280*720 tai SD 720*480
 • FPS- Kuvien määrä sekunnissa- 24, 30, 60, 120 FPS eli mitä enemmän kuvia sekunnissa sen enemmän tarvitaan myös upload- kaistaa striimaamiseen.

Striimauksen lähettäminen verkkoon esimerkiksi OBS studion avulla

Tarvitset siis lisäksi ohjelman, jolla striimata eli lähettää peli, ääni ja videokuvaasi verkkoon valitsemallesi alustalle. OBS studio on varmasti yksi markkinoiden käytetyimmistä ohjelmista. Se on maksuton ja erittäin monipuolinen. Asennettuani ohjelman olin itse ensin hieman “kujalla” mitä tulee tehdä mutta seuraava video auttoi suuresti

OBS studio

OBS studion avulla pystyt helposti määrittelemään lähetettävän kuvan ja äänen eri elementtejä. Saat järjestettyä striimauksen kuvan, oman kuvan, chatin, äänen voimakkuudet, asetetuksi alustoilla tarvittavan striimaus avaimen, halutessasi erilaiset graafiset elementit ja ilmoitukset.

Mitä striimaan tai miksi?

Monet ovat rakentaneet pelien suoratoistosta itselleen ammatin, harrastuksen, ekstra tavan tehdä lisätienestiä tai kohtaamispaikan, jossa rakentaa yhteisöä.

Kun striimauksen kärpänen puraisee kannattaa pysähtyä ja miettiä seuraavia asioita:

 • Millä alustalla striimaan ja millä laitteella
 • Millainen striimaus sopisi juuri minulle- striimaanko joka päivä tai kaksi kertaa viikossa
 • Mitä peliä striimaan ja miksi- pelaanko uusinta hittipeliä vai keskitynkö vaikka old school gaming – peleihin
 • Ketkä olisivat yleisöäni- haluanko oikeasti rakentaa yhteisöä
 • Miten saaan ihmisiä mukaan seuraamaan lähetystäni- Miksi he valitsisivat juuri minun striimini kaikkien muiden joukosta
 • Millaisia tavoitteita minulla on esimerkiksi vuoden päästä
 • Luovutanko helposti ja kestänkö kritiikkiä ja haluanko kehittyä

Palvelut, joihin voi esimerkiksi striimata

Netistä löytää paljon alustoja, joihin lähettää omaa striimiä. Tässä lista suosituimmista palveluista. Jokaiseen palveluun pitää luoda oma kanava.

Kanavan perustaminen

Kun tarvittavat laitteet ovat kasassa ja ohjelmat asennettu, voidaan aloittaa toiminta.

Suoratoiston aloittaminen on helpointa aloittaa YouTuben tai Twitchin kautta. Molempiin pitää luoda oma kanava, jonka kautta toimintaa pyöritetään. Kanavan tietoihin kannattaa paneutua ja kirjoittaa sinusta sekä kanavasta yleisiä tietoja.

Kanavasi tiedot

Kerro katsojalle myös mitä ja koska striimaat ja esimerkiksi striimisi vieressä pyörivän chatin säännöt. Nämä kaikki tiedot näkyvät, vaikka et olisi juuri nyt Online. Jos toimit toisilla alustoilla kuten Discord tai Facebook ja sinulla on siellä jo valmis yhteisö, kerro siellä tulevista striimauksesi ajankohdista. Tee sinne kutsulinkki ja näin vedät katsojat haluamallesi alustalle.

Tämän linkin kautta pääset sivustomme tekemään artikkeliin Twitch.

YouTubessa siirry kanavallesi. Klikkaa ylhäältä ilmoitusten vierestä luo ja aloita livelähetys. Sinun kanavasi pitää olla vahvistettu, jotta voit sriimata.

Tästä pääset askel askeleelta aloittamaan Youtube stiimauksen

Vinkkejä ja ajatuksia peliaiheiseen striimaukseen:

 1. Pelistriimaajat – kysymys sinulle haluatko olla pelaaja, joka saa maksua pelaamisesta vai sisällön tuottaja. Monet pistävät lempipelinsä päälle ja aukaisevat striimin ja odottavat rahan tulevan. Löydät monelta kanavalta 5 tunnin vlogeja, highlight reels, clips on shorts, ne helppo siirtää alustalta toiselle mutta se ei enää riitä.
 2. Kehitä itsellesi jokin taito, joka nostaa sinut peruspelaajan yläpuolelle. Opettele jokin asian niin hyvin että olet siinä tosi hyvä tai opettelet jotain, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen. Lisää tätä osaamista kanavallesi muodossa tai toisessa.
 3. Muista että pelimaailma menee aaltoina, tänään tätä peliä pelaa koko maailma ja huomenna ei ketään. Juna meni jo. Älä pistä kaikkea yhden kortin varaan. Pelaajat hakevat aina uutta huippupeliä. Haistele tulevia pelejä ja anna sisältöä katsojille.
 4. Sinut on mahdollista löytää tuhansista saman pelin kanavista, jos olet tämän pelin maailman aivan huippupelaaja. Näitä pelaajia kutsustaan GOD gamers ja vaikka he eivät puhuisi sanaakaan niin heitä katsotaan koska he vain ovat niin hyviä. Muut pelaajat voivat oppia heidän kanaviltaan.
 5. Yhdistä edellä olevaan GOD gameriin mukava persoonallisuus, joka osaa keskustella, ottaa muut huomioon ja olla vuorovaikutuksessa katsojien kanssa ja sinä olet voittaja.
 6. Älä aloita Twitch kautta pelien striimausta. Twitch algoritmi on yksi alustojen vaikeimpia voittaa. Tämä on monen striimaajan ehdotus. Luo nimeä ensin toisella alustalla ja tee sinne kutsuja katsomaan striimiäsi. Twitch vanhat striimit eivät kerrytä sinulle yhtään mitään.

Alku on joskus hankalaa

Voit olla onnellinen, vaikka striimaisit 8 tuntia päivässä lempipelistäsi ja sinulla on 1 tai 2 katsojaa. Monet haluavat kuitenkin kasvaa, olla Streamer joka tunnetaan, saada yleisön – yhteisön.

Mieti seuraavia vinkkejä ja ota osa tai vaikka kaikki käytäntöön:

 • Opettele olemaan vuorovaikutuksessa striimissä olevien katsojien kanssa – kuulostaa itsestäänselvyydeltä mutta ei ole. Chatissa voi olla 1-5 ihmistä. Juttele, tervehdi, kerro pelistä/aiheesta, älä pidä pitkiä taukoja. Jotkut katsojat voivat olla ujoja, kysy päivästä, miten heillä menee, heidän ajatuksiansa aiheesta ja niin edelleen – Ole ihminen ihmiselle.
 • Mieti että sinun striimisi on ovi, jonka joku aukaisee tuhansien muiden ovien joukosta. Oven avattuaan sisältö koostuu sinusta ja striimistä jota tarjoat. Sisällön on oltava tarpeeksi hyvä, että toinen jää sinne. Voit saada käyntejä mutta jos sisältö ei ole hyvää he lähtevät.
 • Käännetään edellinen ajatus. Olet maailman paras striimaaja, valloittava persoona sekä sisältö huippuluokkaa. Kukaan ei löydä oveasi, joten tee töitä, että ovi löydetään tuhansien muiden joukosta. Tee töitä esimerkiksi muilla alustoilla/sivustoilla ja ilmoita striimeistäsi sitä kautta.
 • Oma brändäys eli miten tuot itsesi ja asiasi esille. Oletko innostunut jostain asiasta, yhdellä silmäyksellä samasta asiasta kiinnostunut on samalla aaltopituudella ja jää seuraasi. Asioita voi olla esimerkiksi striimisi thumbnail, huoneesi sisustus, värit jne.
 • Mieti oikeasti ja syvällisesti haluaisitko itse katsoa omaa striimiäsi? Mikä on hyvää ja huonoa ja tee parannuksia. Katso suosittuja streamereitä ja mieti mitä he tekevät ja miksi ovat suosittuja. Älä kopioi ketään mutta watch, learn and adapt.
 • Pelkkä persoona ei jaksa eikä pysty kantamaan striimia ilman hyvää sisältöä.

Peleistä ja striimaajista myös hieman tilastoa

Tätä kirjoittaessa suosituimpia striimattavia pelejä ovat: Minecraft, Apex Legends, Fortnite, Valorant, CS Go, League of Legends

Tämän hetken suosituimmat Twitch striimaajat ovat:

 1. Ninja – seuraajia 16 940 000 – viimeisin peli Apex Legends
 2. Tfue – seuraajia 10 686 000 – viimeisin peli Apex Legends
 3. Auronplay – seuraajia 10 131 000 – viimeisin peli Minecraft

Voisiko heiltä oppia jotakin?

Yhteenveto

Ihmiset rakastavat pelaamista ja pelaajien seuraamista. Innostus samaan peliin tuntuu murtavan kaikki yhteiskuntaluokkien asettamat rajoitukset ikään katsomatta. Pelien striimaaminen on ollut pitkään suosittua ja uusia yrittäjiä löytyy jatkuvasti.

Pelejä voi sriimata monella eri laitteella ja tavalla: mobiililaitteilla, konsoleilla ja tietokoneella. Laitteisto ja nettiyhteys ovat tärkeitä striimauksen teknisen onnistumisen kannalta. Striimaajan persoona ja tuottama sisältö tuovat luomasi kanavan eloon.

Omaa kanavan kehittämistä kannattaa miettiä monesta näkökulmasta, että saavutat sen tavoitteen jonka omalle striimaus harrastukselle asetit.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä pelien striimaaja tekee?

Mitä pelien striimaaja tekee? Pelin striimaaja pelaa peliä ja lähettää pelistä ja yleensä itsestään kuvaa sekä ääntä netin yli striimausalustoille kuten Twitch. Katsojat voivat seurata ja kommentoida pelikuvan vieressä olevassa Chatissa. Itse pelaamisen ohella striimaaja juttelee pelistä tai muista aiheista, kysyy neuvoja katsojilta, seuraa Chatia ja niin edelleen.

Miten pelien striimaus tapahtuu?

Miten pelien striimaus tapahtuu? Pelien striimaus tapahtuu kun striimaaja (yleensä itse pelaaja) lähettää pelikuvaa ja ääntä netin yli vastaanottavalle alustalle jatkuvana virtana ja sen kaiken näkee Live yleisö aivan samalla hetkellä.

Markkinoinnin trendit / SEO Kari Nieminen | 0400125160 | kari@seokarinieminen.com | Website | + posts

Suhtaudun markkinointiin ja markkinoinnin tuloksiin intohimoisesti, ja haluan auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan asiakashankinnan haasteita eri muodoissa. Sydäntäni lähellä on digitaalisen markkinoinnin eri muodot ja erityisesti hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, hakusanamainonta sekä tietysti markkinoinnin tulevaisuuden trendit ja teknologiat.

Similar Posts