Mastodon Mikä on mastodon social ja miten se toimii

Mikä on Mastodon ja miten se toimii?

Mastodonista kohistaan ja Twitteristä lähdetään sinne joukolla katsastamaan mitä tämä sosiaalisen median alusta tarjoaa. Tutustutaan mitä tämä “parempi Twitter” tarjoaa. Ei muuta kuin hyppää mukaan Fediversen maailmaan!

Mikä on Mastodon?

Mikä on Mastodon? Mastodon on sosiaalisen median alusta, joka kasvaa kirjoitushetkellä hurjaa vauhtia. Suurimmista alustoista poiketen Mastodon on avoimen lähdekoodin alusta ja perustuu GNU Social-palveluun.

Hajautettu verkkopalvelu

Mastodon on hajautettu verkkopalvelu ja koostuu lukuisista itsenäisistä sekä toisistaan riippumattomista palvelimista. Tätä hajautettua palvelua kutsutaan Fediverseksi. Tämä tulee sanoista Federation = liittouma ja ja universe = universumi.

Mastodon ei ole siis yhden suuren yrityksen pyörittämä palvelu. Kaikki ei ole siis suuren yrityksen takana, joka määrää ja sanelee kaikki ehdot. Sinun tietojasi ei siis tarkastella ja myydä mainostajille.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Voit liittyä servereille ja kuka tahansa voi myös luoda oman serverin Mastodonin maailmaan. ActivityPub niminen protokolla sallii kenen tahansa käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja käynnistää oman serverin Mastodonin alustalle.

Oma serveri eli instanssi

Omaa serveriä kutsutaan instanssiksi. Perustaja(t) voi luoda sinne jopa omat säännöt. Kaikki instanssit operoidaan and moderoidaan instanssin yhteisön kautta.

Saman instanssin ihmiset voivat tietysti seurata toisiansa ja voivat päättää seuraavansa myös muita instansseja. Vaikka kaikki instanssit toimivat itsenäisesti he voivat kommunikoida muiden instanssien kanssa saumattomasti. Tietysti jos haluaa pysyä yksityisenä, niin se on sallittua – tämä on instanssin käyttäjien käsissä.

Mastodon antaa käyttöön myös hyvät työkalut instanssin ylläpitoon ja väärinkäytön vastustamiseen niitä tarvittaessa.

Ohjeet oman instanssin luomiseen ja Mastodonin avoin koodi

Oman Mastodon serverin eli instanssin pystyy melko helposti luomaan ja siihen löytyy mainiot ohjeet englannin kielellä linkistä https://docs.joinmastodon.org/user/run-your-own/

Mastodonissa viehättää avoimuus ja vapaa lähdekoodi. Mitään ei siis piilotella ja kaikki on nähtävissä ja saatavissa. Githubista löytyy Mastodonin avoin lähdekoodi ja siihen voi kaikki käydä tutustumassa.

Lyhyt historia

Mastodon alustan perusti Saksalainen Eugen Rochkon vuonna 2016. Eugen on nyt 29-vuotias ja halusi tehdä Twitter fanina sille vapaamman vastineen.

Hänen perusajatuksensa oli että ihmisten verkkoviestintä on liian tärkeää ollakseen kaupallisten etujen tai toimitusjohtajien pelinappula. Käyttäjille tarjotaan omilla servereillä enemmän hallintaa ja hyvällä suunnittelulla pystytään estämään häirintä sekä väärinkäyttö. Voittoakaan ei tarvitse tavoitella jatkaa Eugen.

Alusta on kasvanut pikkuhiljaa, kunnes räjähti tänä vuonna Twitterin vaihtaessa omistajaa. Elon Musk osti yrityksen ja parin viikon aikana Mastodon on saanut miljoona uutta tiliä kun ihmiset ovat hakeneet uutta sosiaalista alustaa.

Kirjoittamisen hetkellä Mastodonin käyttäjiä on jo lähes 7 miljoonaa

Vaikea ymmärtää mihin liityn?

Mastodon ei ole siis iso jättimäinen serveri jossa kaikki toimivat samassa paikassa. Palvelu on hajautettu teknisesti eikä ole mistään paikasta riippuvainen.

Yritetään ymmärtää Mastodonin toiminta perinteisen sähköpostin avulla:

Jokaisella meistä on sähköposti. Käyttäjät voivat rekisteröidä mailin Outlookista, Goooglen gmailista tai vaikka mistä tahansa sadoista netin tarjoajista. Vaikka palvelu ja serverit ovat eri paikoista, sähköpostit pystyvät kommunikoimaan keskenään. Tämä tapahtuu samantyylisesti Mastodonissa.

Voit luoda tunnuksen mihin tahansa haluamaasi instanssiin ja silti kommunikoida muiden instassien käyttäjien kanssa.

Miksi vaihtaa Mastodoniin?

Aina kannattaa kysyä miksi vaihtaisin tähän palveluun ja olisiko siitä minulle jotakin hyötyä. Kirjasimme tähän liudan asioita Mastodonin hyödyistä:

 • Alusta, joka asettaa käyttäjänsä oikeasti ensimmäiselle sijalle.
 • Ei datan keräämistä sinusta ja niiden eteenpäin myymistä.
 • Ei mainoksia – ei voiton tavoittelua. Organisaatio Mastodonin takana on voittoa tavoittelematon yritys.
 • Ei salaisia algoritmeja taustalla pyörimässä.
 • Vastustuskykyisempi sensuuria vastaan.
 • Yksityisempi ja turvallisempi esimerkiksi hakkereita vastaan.
 • Omistat omat tietosi ja voit siirtää niitä. Sinua ei lukita alustalle tai muuteta käytäntöjä.
 • Käyttäjäystävällinen, alustalla on laaja valikoima ominaisuuksia ja mukautusvaihtoehtoja.
 • Suorastaan hämmentävän nopea käyttää.
 • Avoin koodi eli kuka tahansa voi osallistua sen kehittämiseen
 • Liity mihin tahansa yhteisöön ja aloita kommunikaatio
 • Vapaus ja riippumattomuus suurempi kuin muilla alustoilla
 • Mastodon yritystä ei voida myydä tai se ei voi mennä konkurssiin. Sulkeminen erittäin vaikeaa esimerkiksi valtion toimesta.
 • Mastodon on tuonut uuden tuulen genreen

Miksi et siis kokeilisi Mastodonia? Saatat huomata, että se on juuri se sosiaalinen verkosto, jota olet etsinyt koko ajan!

Mastodon toimii tällä hetkellä

Mastodonin käyttöliittymä on saanut paljon inspiraatiota Twitteriltä ja Tumblrista. Jos olet käyttänyt Twitteriä, olet heti kuin kotonasi.

Käyttäjät voivat

Käyttäjä voi siis liittyä mihin tahansa yhteisöön ja kommunikoida kenen kanssa tahansa. Käyttäjät voivat tehdä profiileja, lähettää viestejä, kuvia sekä videoita sekä tietysti seurata muita.

Viestit ovat enintään 500 merkkiä ja viestejä kutsutaan “tooteiksi” tai töräyksiksi, joilla viitataan mastodonttien ääntelyyn. Mastodontit olivat siis sukupuuttoon kuolleita norsueläimiä.

Intansseilla on omat sääntönsä eli tutustu niihin, kun aloitat. Jollain niitä on enemmän ja jollain ei ollenkaan.

Erilaisia instansseja on todella paljon ja täältä pääset tutustumaan niihin paremmin:

Näiden avulla saat varmasti hyvä käsityksen erilaisista yhteisöistä ja mitkä itseä kiinnostaisi.

Miten pääset aloittamaan Mastodonin käytön?

Mastodonin aloittaminen ei ole tähtitiedettä. Saat sen tietokoneelle ja löydät ne myös Android ja IOS apps-kaupoista.

 1. Valitse instanssi – katso yllä olevia linkkejä ja valitse omasi.
 2. Klikkaa instanssia ja sinut siirretään kotisivulle, esimerkiksi mastodo.fi (suomalainen sivusto)
 3. Luo itsellesi tunnus Create account -napista.
 4. Vahvista sähköpostiosoitteesi ja pääset kirjautumaan Mastodonin maailmaan.
 5. Sinulle ehdotetaan heti ihmisiä, joita voisit seurata. Profiilitiedot kannattaa pistää kuntoon.

Avoimen lähdekoodin

Olemme todenneet jo monesti, että Mastodon on avoimen lähdekoodin alusta. Kuka tahansa näkee koodin vapaasti ja voi osallistua sen kehittämistyöhön. Mitään ei ole salassa. Jos taitosi riittää voit koodata, vaikka oman sovelluksen asian tiimoilta.

Asian tiimoilta löytyy myös paljon erilaisia työkaluja ja sovelluksia kuten botit sekä scriptit. Näitä voit käydä hakemassa Githubista.

Miten löytää ihmisiä, joita voi seurata Mastodonissa?

Mastodonin parhaista puolista on sen yhteisöllisyys. Itsenäisillä instansseilla on kullakin oma painopisteensä ja ilmapiirinsä. Tämän ansiosta on helppo löytää samanhenkisiä ihmisiä, joita seurata.

Löydät itsellesi “uuden kodin” ja samanoloisia ihmisiä oli mielenkiintosi sitten tietokoneen ohjelmointikieli, luonnonsuojelu, ruoka, eläimet tai mikä tahansa. Jos et halua keskustella, niin aina voit vain seurata.

Mastodonin hakutoiminta on tehty rajalliseksi tarkoituksella. Se on suunniteltu että kohdistettu häirintä ja mainonta olisivat vaikea toteuttaa. Hakukentän avulla voit etsiä hashtageja sekä muita käyttäjiä. Kaverin oikea käyttäjänimi kannattaa tietää että löydät hänet.

Miten vaihtaa Mastodon serveriä?

Sinulla voi tulla tilanne, että haluat tai pitää vaihtaa serveriä Mastodonin maailmassa.

Seuraavalla tavalla et menetä seuraajiasi vaihtaessasi serveriltä toiselle. Postauksesi ja muu media tietysti jäävät sille serverillä jolla olit. Alla tarkoituksella englantia.

Step 1: Rekisteröi uudelle serverille

Step 2: Mene Account > Moving FROM another account.

Step 3: Kirjoita vanhan tilin “handle” kuten: pelaaja@mastodon.social

Step 4: Access Account > Moving to another account on the OLD server.

Step 5: Kirjoita uuden accountin “handle” kuten: pelaaja10@mastodon.social ja submit.

Linkit

Muutamia hyödyllisiä Mastodon linkkejä, joista voit hakea lisää infoa.

Yhteenveto

Mastodon on sosiaalisen median hajautettu alusta, joka perustettiin 2016. Suosio on räjähtänyt pilviin viimeisten kuukausien aikana Twitterin joukkopaon takia, kun Elon Musk tuli omistajaksi.

Mastodon toimii muista suurista alustoista poiketen täysin erilaisesti. Mastodonin universumi koostuu erillisistä servereistä eli instansseista. Ne on hajautettu mutta pystyvät vapaasti kommunikoimaan keskenään. Mastodonin lähdekoodi on opensource eli vapaasti kehitettävissä. Kaikki näkevät koodin eikä sen takana löydy piilotettuja algoritmeja.

Käyttäjät voivat liittyä itseään kiinnostaville servereille tai luoda oman serverin Mastodonin maailmaan. He voivat kommunikoida kuten millä tahansa alustalla sanojen, kuvien ja videoiden kanssa. Twitter tulee heti mieleen käyttöliittymästä.

Mastodon on uusi tuulahdus pysähtyneeseen sosiaalisen median kentällä ja piristävä trendi.. Yritys on voittoa tavoittelematon ja mainoksia ei ole. He eivät halua sinun tietojasi tai myy niitä eteenpäin. He haluavat tarjota sosiaalisen median kanavan, jossa saat kommunikoida samanhenkisten ihmisten kanssa vapaasti. Menestystarinan kaikki reseptit ovat kasassa ja vain mielikuvitus on rajana mihin alustalla pystytään.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Mastodon serveri?

Mastodonin maailmassa serveri eli instanssi on paikka, johon käyttäjät liittyvät. Servereitä on paljon erilaisia ja niillä on omat painopisteensä ja kiiinnostuksen kohteensa. Löydä oman mielenkiinnon kohteesi Joinmastodon.com sivustolta, jossa on iso valikoima servereitä.

Mikä Mastodonissa on erilaista Twitteriin verrattuna?

Mastodonin ominaisuudet ovat erittäin samantyyliset kuin Twitterin. Paras ainutlaatuinen piirre Mastodonissa on oman sisällön täydellinen hallinta. Voit tehdä yksityisen tilin, “tootata” päivityksen ulos julkisesti tai rajata kenelle haluat yksittäisten käyttäjien tasolla.

Markkinoinnin trendit / SEO Kari Nieminen | 0400125160 | kari@seokarinieminen.com | Website | + posts

Suhtaudun markkinointiin ja markkinoinnin tuloksiin intohimoisesti, ja haluan auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan asiakashankinnan haasteita eri muodoissa. Sydäntäni lähellä on digitaalisen markkinoinnin eri muodot ja erityisesti hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, hakusanamainonta sekä tietysti markkinoinnin tulevaisuuden trendit ja teknologiat.

Similar Posts