Mikä on AI eli artificial intelligence

Mikä on tekoäly?

Menetämmekö maailman herruuden lopulta tekoälylle ja ihmisistä tulee orjia? lue lisää ja ota selvää.

Tekoäly määritelmä

Mikä on tekoäly? Tekoäly eli keinoäly tai AI (artificial intelligence) on yleensä tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja. Tekoäly muuttuu sitä fiksummaksi, mitä enemmän sitä harjoittaa, mikä puolestaan vaatii aina lisää dataa.

Mikä on tekoäly ?

Mihin tekoälyä, Artificial intelligence käytetään

Tekoälyä on on useita eri muotoja:

  • heikkoa
  • vahvaa
  • oppivaa
  • laskevaa

Tekoäly ja markkinointi

Maailman suurimmat markkinoinnin jättiläiset: muun muassa Google, Facebook, Microsoft ovat erittäin kiinnostuneita aihealueesta. He keräävät kaikilta alustoiltaan online valtavat määrät dataa ihmisten käyttäytymisestä erilaisissa tilanteissa: oli kyse sitten tuotteiden ostamisesta, pelaamisesta, ihmisten kanssakäymisestä tai oikeastaan mistä tahansa.

Tekoäly erilaisten algoritmien kautta käsittelee tuota jättimäistä datamäärää ja esittää miksi ihmiset käyttäytyvät eri tilanteissa juuri niin kuin tekevät, tekee kehitysehdoituksia ja näin pystytään tekemään muutoksia toimintoihin.

Kaikki tämä tietysti näkyy yritysten tulevassa sisällössä, mainonnassa ja uusien tuotteiden lanseerauksessa.

Tekoälyn avulla voidaan markkinoinnissa:

  • Tekee ennusteita ja suosituksia asiakkaiden aikaisemman käytöksen pohjalta.
  • Optimoi ja automatisoi prosesseja yrityksen toiminnassa, kustannukset laskevat ja resursseja vapautuu.
  • Havaitsee poikkeavuuksia asiakkaiden käyttäytymisessä.
  • Reaaliajassa laskee yhteyksiä eri kanavien ja ostopolkujen välillä ja pystyy tarjoamaan juuri oikeaa mainontaa asiakkaan ostovaiheessa.
  • Pystyy ymmärtämään asiakkaan tilanteen ja tarjoaa oikeita tuotteita eri elämäntilanteissa.
  • Potentiaalisen asiakkaan käyttämistä kuvista, katsotuista videoista ja lukemista teksteistä tekoäly pystyy kohdentamaan tuotteita.
  • Tekoälyä käytetään kirjoittamaan mainostekstejä asiakkaille.

Muistetaan kuitenkin lopuksi että vaikka paljon hyvää saadaan käyttöön tekoälyn oikealla valjastamisella, empatiakykyä ja intuitiota ei tekoäly pysty vielä hoitamaan pitkään aikaan. Nämä ovatkin erikoisosaamista joihin kannattaa ihmisresursseja uhrata ja kouluttautua.

Vaikka tekoäly jo nyt pystyy tekemään mainontaa suuri osa sisällön tuotanosta pysyy vielä pitkään ihmisen harteilla.

Kaikki muuttuu kovaa vauhtia ja entisistä passiivisista kuluttjista on tullut sosiaalisen median kautta aktiivisia kuluttajia jotka antavat äänensä kuulua. Heidän odotuksiin vastataan ja siihen kehittyvä tekoäly antaan uusia välineitä.

Suomessa tekoälyn maihinnousua hidastaa oma kielemme. Suomea puhuu viisi miljoona ihmistä maailmassa. Kiireisiä, mielenkiintoisia vuosia on edessä niille jotka ymmärtävät tekniikan ja liiketoiminnan päälle.

Tekoäly tulevaisuudessa ja vaikutukset

Tekoäly on kehittynyt 2010-luvulla moninkertaisesti. Tämän rakettimaisen kehittymisen on mahdollistanut teknologian raju kehittyminen. Tietokoneiden suoritin teho nousee jatkuvasti ja laskentateho kasvaa kasvamistaan. Dataa kerätään kaikella mahdollisella tavalla ihmisten elämästä ja ostokäyttäytymisestä ja tätä syötetään oppivalle tekoälylle. Siitä tulee “viisaampi” mitä enemmän sille syötetään dataa.

Shakissa tekoäly on lyönyt maailman parhaimmat ihmispelaajat kanveesiin monesti eikä sitä ole haastettu enää vähään aikaan.

Erilaisia visioita mihin tekoäly voi kehittyä tulevaisuudessa on maalattu paljon. Nyt tiedetään että ihmisen aivot ovat huipputietokone ja mistään ei löydy samanlaista tehoa tällä hetkellä.

Tekoälyä ollaan viemässä samaan suuntaan ja tämä voisi jopa pystyä emuloimaan ihmisen aivoja tulevaisuudessa ja jopa ylittää sen kapasiteetissa. Nyt tekoäly suoriutuu jo suoriutuu monesta asiasta ihmistä paremmin. Vauhti on kovaa, tulevaisuus näyttää mihin “törmätään”.

Tekoäly esimerkkejä päivittäisessä elämässä

Tekoälyä löytyy joka puolelta päivittäisessä elämässämme. Me emme aina ymmärrä kuinka paljon joka ainoa päivä olemme nykyään tekoälyn kanssa tekemisessä.

Tekoäly esimerkkejä:

  • Avaat aamulla puhelimen ja tämä “herää” ja tunnistaa kasvojesi skannaamisen kautta että olet oikea käyttäjä. Tämä onnistuu tekoälyn kanssa.
  • Katsot aamulla kaikki sosiaalisen median tweetit. Jokainen niistä on juuri personoitu sinulle aiempien käyttökertojesi mukaan. Data jota sinulle lähetetään operoi myös tekoäly.
  • Kirjoitat sähköpostin ja käytät taustalla apuohjelmia kirjoituksesi parantamiseen kuten Grammarly. Tekoäly korjaa virheitäsi. Mailiohjelmissa on spam-filterit joita ohjaa tekoäly.
  • Teet Googlessa hakuja asioista, se tietää kaikkien edellisten käyttöjesi perusteella mistä olet kiinnostunut ja auttaa sinua löytämään haluamasi. Kaiken takana tekoäly.
  • Sama kun haet äänihaulla asioita, kaiken takana ovat kehittynyt tekoäly joka ymmärtää puhettasi vielä eri kielillä. Vastaus hakuusi on tekoälyn tuloksia.
  • Jos sinulla on hankittu järjestelmiä joissa talosi lämpiää, ovesi lukittuvat, koneet menevät itsestään päälle, autosi lämpiää, kahvisi keittyy automaattisesti. Näiden kaikkien takana on tekoäly.
  • Lähdet töihin ja paikkaan jossa et ole ennen ollut avaat Google Mapsin joka ohjaa sinut perille. Saat myös säätiedot ja jos jossain on ruuhkaa, saat uuden reitin tai jopa autosi on niin kehittynyt että ajaa sinne jo itse assistant avulla. Tämä kaikki saadaan tekoälyn avulla.
  • Teet mitä tahansa ostoja netin maailmassa taustalla toimii monta järjestelmää jotka tarkistavat henkilöllisyyden, pankkijärjestelmän, paikan josta operoit jne. ja kaiken hoitaa tekoäly.
  • Suurin osa ostopaikoista joita käytät ehdottaa kiinnostuksesi lisäksi sekä sen avulla muiden samasta asiasta kiinnotuneiden ostamia tuotteita sinulle. Kaikki on tekoälyn ohjaamaa.
  • Netflix ehdottaa sinulle katsottavaa, se jopa tietää jo mitä katsot ja mihin aikaan, sinun profiilissa on jopa määritelty kaikki näyttelijät jne. Tätä kaikkea ohjaa tekoäly.

Mihin tekoälyä käytetään

Katso yllä oleva teksti jossa mennään päivän erilaisia asioita läpi ja näet kuinka moni osa alue on jo tekoälyn ohjaama sitä oikeastaan tajuamatta. Tekoälyä käytetään yhä enemmän elämämme osa-alueilla.

Tekoälyä on valjastettu esimerkiksi liiketoiminnan, teollisuuden, markkinoinnin, tiedonkeruun ja sen käsittelyn, oppimisen, puheentunnistuksen, suunnittelun, pelien, ongelmanratkomisen, lääketieteen, eri alojen pörssikaupan, rahoitusalan käyttöön.

Uusimpia AI sovelluksia on tekoälypohjainen Chatbot chatGPT. Se pystyy olemaan puheenkaltaisessa vuorovaikutuksessa chattaajaan kanssa.

Heikko tekoäly tai vahva tekoäly

Tekoälyä pidetään jopa mystisenä ja sitä löytyy eri teknologioita jotka ovat vielä jaettu koulukuntiin. Nämä on vielä jaettu pääpiirteittäin data- ja symbolistisiin koulukuntiin.

Nykyinen tekoälyn käyttö perustuu lähes kokonaan koneoppimiseen. Niiden takana on syvät neuroverkot ja kuuluvat datapohjaiseen koulukuntaan. Koneoppiminen toimii hyvin luokittelussa ja asioiden ennakoinnissa.

Nykyinen tekoäly on suurelta osin kapeaa / heikkoa tekoälyä. Tämä hyödyntää laajaa datamäärää kun ratkaisee ja tunnistaa ongelmia. Tämä on rakennettu juuri tätä varten ja muista asioista se tämä tekoälyn muoto ei ymmärrä mitään.

Vahva tekoäly kykenee jonkinasteiseen tietoisuuteen ympäröivästä maailmasta. Tämä kykenee ymmärtämään asioita ja jopa niiden välisiä asiayhteyksiä selvästi laajemmin kuin nykyinen kapea tekoäly. Vahva tekoäly kaipaisi vielä kipeästi ihmisen maalaisjärjen (common sense) piirteitä. Vahvaa tekoälyä on vielä vähän ja matka edes alkeelliseen ihmisen kaltaisuuteen on pitkä.

Tunnetuja tekoälyjä ja sovelluksia

Lue lisää, mikä on tekoäly, Wikipediasta

Usein kysytyt kysymykset

Mikä ei ole tekoälyä?

Tekoälyä ei ole esimerkiksi robotti joka tekee määrätyt asiat juuri niinkuin ne on siihen ohjelmoitu. Sillä ei siis ole tekoälyä vaan ohjelma jonka mukaan se toimii.

Mikä on generatiivinen tekoäly?

Generatiivinen tekoäly on koneoppimisen haara, joka keskittyy uuden, aikaisemmin näkemättömän sisällön luomiseen. Sen sijaan, että pelkästään analysoisi ja prosessoisi olemassa olevaa dataa, generatiivinen tekoäly pyrkii luomaan uusia tietoja, jotka ovat samankaltaisia alkuperäisen datan kanssa.

Markkinoinnin trendit / SEO Kari Nieminen | 0400125160 | kari@seokarinieminen.com | Website | + posts

Suhtaudun markkinointiin ja markkinoinnin tuloksiin intohimoisesti, ja haluan auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan asiakashankinnan haasteita eri muodoissa. Sydäntäni lähellä on digitaalisen markkinoinnin eri muodot ja erityisesti hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, hakusanamainonta sekä tietysti markkinoinnin tulevaisuuden trendit ja teknologiat.

Similar Posts