Steam Suomi - Mikä on Steam ja miten se toimii - Markkinoinnin trendit

Mikä on Steam?

Ennen pelit ostettiin fyysisesti pelikaupoista. Voi sitä pettymyksen määrää, jos ei saanut omaa kappaletta hittipelistä, jota oli odottanut pitkään. Peliliikkeitä ei enää ole ja kaikki peleihin liittyvä toiminta on siirtynyt esimerkiksi STEAMIIN, pelibisneksen uranuurtajaan. Lue lisää miten STEAM toimii…

Steam määritelmä

Mikä on Steam? Steam on Valve Corporationin kehittämä digitaalinen jakelualusta. Steamin kautta voit ostaa kotona suoraan verkosta pelejä, ohjelmistoja ja Steam -laitteistoja.

Voit rakentaa itsellesi näin digitaalisen kirjaston peleistä ja ohjelmista, joita voit ladata tietokoneellesi ja pelata koska haluat.

Sosiaalinen alusta

Steam on samalla myös sosiaalinen median kanava, jossa voit hankkia ystäviä, keskustella ja pelata pelejä heidän kanssa sekä liittyä yhteisöryhmiin.

Steamillä on yli 120 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää ja päivittäin n. 25 miljoonaa käyttäjää.

Pelejä joka lähtöön

Pelejä löytyy PC:lle, macOS ja Linux käyttöjärjestelmille.

Steamistä on myös mobiilisovellukset iOS:lle ja Androidille, joilla voi viestittää ja tehdä ostoksia.

Pelejä löytyy n. 55 000 erilaista. Pelien lisäsisällöt ja DLC-lisäosat tuovat luvun n. 100 000 tuotteeseen. Joukossa on paljon myös ilmaiseksi pelattavia pelejä.

Workshop MODit

Monelle pelille löytyy myös pelin tekijän Mod-workshop alusta. Tämä tarkoittaa, että pelille on Steamin kautta helposti ladattavissa ilmaista muiden tekijöiden tekemää lisämateriaalia.

Steam omistaja – Valve corporation

Steamin omistaa Valve Corporation. Yritys on perustettu 1996 ja on kuuluisa peleistään Half-Life, Counter Strike, Dota, Left 4 Dead, Team Fortress, Portal. Steam alusta perustettiin alun perin 2003 windowsia varten jotta yritys voisi jakaa pelejään helposti.

Edellä olevat kaikki tavaramerkit löytyvät vieläkin Steam valikoimasta ja kaikki oikeudet pidätetään niin kuin asiaan kuuluu.

Steam hyödyt yrityksille

Steam dominoi markkinoita ja jos julkaiset Pc:lle pelejä se on paikka, jossa on pakko näkyä. Steam käyttäjät ostavat pelejä joka vuosi enemmän. Kilpailu alalla on kovaa. Alusta on kaikille sama ja monet Indie- pelitkin ovat menestyneet Steamissä vuosien ajan hienosti.

Monilla suurilla julkaisijoilla kuten EA (Electronic Arts) on omat alustat verkossa, josta myyvät tuotteita. Kuitenkin he tuovat pelinsä myös Steamin alustalle myyntiin koska myyntiluvut ovat niin korkeat. Steam räjäyttää pelit ja – mikä tärkeintä – pitää ne siellä; Steam-markkinointi ei ole koskaan ollut tärkeämpää.

Mikä on Steam?

Tässä vinkkejä Steamin markkinoinnin onnistumiseen

 1. Pre-Launch. Julkaisua ennen tehtävät toimenpiteet. Lisää pelisi Steamin Coming Soon -sivulle. Tarvitset siihen kuvia pelistä ja tekstiä, joka kertoo pelikuvauksen. Tulevat pelaajat saavat näin paikan, jossa voivat aloittaa yhteydenpidon kanssasi. He voivat myös pistää tulevan pelisi toivelistalleen. Kun peli on käyttäjän toivelistalla, lähtee hänelle maili, kun peli julkaistaan.
 2. Ole aktiivinen pelisi yhteisökeskuksessa. Lataa, keskustele ja analysoi pelisi jokaista elementtiä. Tämä kasvattaa testaajien mielenkiintoa, kun saavat olla mukana kehittämässä.
 3. Pääseminen Steamin etusivulle. Tämä voi tapahtua muun muassa erilaisten aktiivisten tapahtumien kautta. Etusivun bannerin napsauttaminen vie käyttäjät tapahtumalle omistetulle aloitussivulle, jossa tuleva pelisi voidaan lisätä toivelistalle.
 4. Tee töitä Steam Curatorien kanssa, jotka ovat henkilöitä tai yhteisöjä jotka tekevät arvosteluja Steamiin.
 5. Tee ennen julkaisua – Run a Steam Key giveaway – ja anna kiinnostuneiden testata peliä. Ilmainen pelaaminen ennen julkaisua tuo monesti positiivisen lopputuloksen.
 6. Launch ja Post-launch. Monet tekevät kyllä asioita ennen julkaisua mutta jättävät jälkihoidon puolitiehen. Steamin tilastojen mukaan monet julkaisijat pystyvät pitämään pelaajien huomion monia vuosia tehden jatkuvasti tulosta tuotteillaan.
 7. Steamissä on perusominaisuutena pelisi ilmestyessä, että se näkyy määrätyn ajan Steamin eri paikoissa kuten uudet julkaisut, trendipelit, tietyt genret ja jopa Steamin etusivu, jos se on suosittu. Kun tuotettasi päivitetään saat maksimissa uudet viisi kierrosta näyttöihin.
 8. Tee yhteistyötä pelivaikuttajien kanssa, joiden yleisö vastaa kohdeyleisöäsi. Anna heidän Streamata peliä hauskaa pitäen jakaen palkinnoksi katsojien kesken peliäsi. Kuka ei tätä haluaisi.
 9. Steamillä on erinomaiset työkalut nykyään seurata kaikkea dataa pelisi ympärillä. Analysoi, korjaa virheet ja tee parempaa työtä jatkossa.

Pelaaminen maailmanlaajuisesti

Pelaaminen oli ennen niin sanottu alakulttuuri mutta nykyään täysin viihdemarkkinoita dominoiva supertrendi. Viime vuonna 2021 koko maailmanlaajuisten “pelimarkkinoiden” liikevaihto oli huikeat 180 miljardia dollaria.

Itse asiassa pelaaminen on suurempi markkina kuin Hollywood ja musiikkiteollisuus yhteensä.

Maailman suurimmat pelialan yritykset ovat Sony, Microsoft ja Nintendo.

Pelaajien määrä

Maailmassa löytyy tämän vuoden (2022) loppuun mennessä melkein 3 miljardia pelaajaa. Pelaaminen miellettiin ennen lasten ja poikien toiminnaksi mutta nykyään suurin osa pelaajista on aikuisia. Viidestä pelaajasta 3 on miehiä ja 2 naisia eli myös tämä on muuttunut huomattavasti.

Kiinassa on eniten pelaajia maailmassa 686 miljoonaa ja tekevät eniten tulosta. Yhdysvallat tulee heti toisena markkina-alueen arvossa, vaikka pelaajia on paljon vähemmän.

Mobiilipelaaminen

Mobiilipelaaminen oli pitkään vitsi ja naurunaihe niin sanottujen tosipelaajien joukossa. Mobiilipelaaminen kasvaa jatkuvasti ja tuo jo yli puolet kaikesta pelialan tuotosta. Vuoden 2021 pelituotot alustan mukaan (miljardia dollaria): Mobiili (90,7), Konsoli (49,2) ja PC (35,9).

Maailman tuottoisimmat pelit vuonna 2021

 1. PlayerUnknown’s Battlegrounds mobile
 2. Honor of Kings – IOS ja Android Kiina
 3. Genshin Impact

Miten saan pelini Steamiin?

Monet pelaajat ovat kautta historian miettineet millainen olisi oma unelmapeli. Pelejä pelatessa on käynyt monesti mielessä, miten olisin tehnyt tai suunnitellut tämän pelin paremmin.

Pelin julkaisu on tehty nykyään helpoksi

Tällä tavalla saat pelisi Steamin pelien joukkoon:

 1. Luo Steam account.
 2. Liity Steamworks ja Steam distribution. Siellä lataat, hallitset, käsittelet ja näet kaikki askeleet, jotka pitää ottaa. Täytät täällä myös yrityksesi kaikki tiedot. Huomaa että eri maissa voi olla erilaisia käytäntöjä.
 3. Sinun tarvitsee maksaa 100 dollaria Steamille puskurimaksuna. Jos teet 1000 dollaria voittoa pelisi kanssa, saat tämän puskurimaksun takaisin.
 4. Steam documentaatiossa on kaikki asiat tarkkaan kirjoitettu auki.
 5. Steam API liitetään peliisi, jos haluat esimerkiksi Steam achivements, leaderboard data ja niin edelleen.
 6. Pelisi ladataan Steamiin.
 7. Kauppasivun tekeminen: trailer, screenshots, teksti pelistä – jos olet pelin tekijä voit ladata pelin itsellesi vaikka sitä ei olisi vielä julkistettu. Voit silloin testata ja kokeilla peliä että kaikki toimii niin kuin pitää. Muista pistää pelille julkaisupäivä.
 8. Pelit ja kauppasivu menee Steamin arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi. Kaikki tulevat päivitykset eivät mene enää tämän prosessin läpi.
 9. Voit tehdä ennen julkaisua pelistäsi review keys tai retail keys. Review key on sarja kirjaimia/numereoita jonka joita lähettää arvostelijoille, medialle ennen julkaisua jotta nämä pelaisivat ja kertoisivat pelistä yleisölle.Retail key avaimien avulla voit pelata tuotetta, kun se on julkaistu. Voit julkaisijana luoda niin monta retail key kun haluat ja antaa niitä pois. Voit myydä niitä vaikka omalla nettisivulla tai esimerkiksi antaa toiselle toimijalle myytäväksi puolestasi.
 10. Pelin julkaisupäivänä muista painaa julkaisunappia – se ei tapahdu automaattisesti.
 11. Pelisi yhteisökeskuksessa voit keskustella pelisi pelaajien kanssa. He raportoivat varmasti pelin bugeista ja pyytävät lisäominaisuuksia. Pelintekijänä siellä on hyvä kommentoida, vastata asioihin sekä tehdä muutoksia itse peliin.
 12. Pelin päivittäminen. Tuotetta on hyvä päivittää erilaisilla ominaisuuksilla, korjata bugeja, tehdä esimerkiksi julkaisukartta tulevista ominaisuuksista.Tämä tehdään monesti betabranch kautta ja tarkistetaan kunnolla, että kaikki toimii ennekuin ne lisätään viralliseen päivitykseen. Voit antaa muutaman pelaajan kokeilla asioita ennen kuin pusket päivitykset steamiin.
 13. Katso statistiikkaa. Ketkä pelaavat peliäsi ja missä maassa, kuinka moni on ostanut pelisi, mikä on click through rate pelin thumbnail kautta ja muuntokurssi. Mitä kaikkea tästä opitaan mahdollisten jatkopelien kannalta.

Pelaajalle: Steam asennus, kirjaudu sisään ja pelaa

Miten pääsen alkuun? Mene Steamin suomen sivustolle.

 1. Valitse oikealta ylhäältä Asenna Steam
 2. Valitse mille alustalle asennat ja muutamassa sekunnissa saat ohjelmiston.
 3. Klikkaa auki ja seuraa ohjeita.
 4. Asennuksen jälkeen sinut ohjataan tekemään Steam tili.

Kun tili on valmis, pääset tutkimaan runsasta pelien sisältöä. Täysin ilmaiseksi pelattavia pelejä löytyy myös runsaasti.

Steam arvostelut – kaikki oikeudet pidätetään

Steamissä jokaisella pelillä tai sovelluksella on oma kauppasivu ja yhteisökeskus. Jokaista peliä pystyy arvostelemaan. Pelaajat tuntevat nykyään oman arvonsa, odottavat pelintekijöiltä kanssakäymistä ja hyviä lopputuotteita.

Älä vain ala-arvioi pelaajien voimaa, jos teet virheen niin siitä tulee kuin maanvyöry ja negatiiviset arvostelut täyttävät arvostelutilan ja voivat tuhota yrityksesi monen vuoden ponnistelun pelin eteen.

2022 Valve

Steamilla menee siis erinomaisesti ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Tänä vuonna helmikuussa 2022 Valve lopultakin sai ulos heidän käsikonsolinsa: Steam Deck. Monen PC-pelaajan unelma on saanut melko hyvän vastaanoton. Oma digitaalinen kirjasto on nyt mukanasi missä tahansa menet.

Steamilta on tullut ja tulee jatkuvasti ulos myös muita tuotteita pelaamisen liittyen:

 • Valve Index VR
 • Steam Controller
 • Steam Link
 • + paljon muuta

Steam Suomi

Suomi on ollut pitkään vahvasti esillä peliteollisuudessa ja Steamistä löytyy huikea määrä maamme osaamista. Suomessa on ollut perinteisesti aktiivinen pelien kehittäjien yhteisö, joka sai alkoinaan alkunsa jo 1980-luvulla hurjan suosion saaneesta Commodore 64:sta.  Käy katsomassa Steamistä löytyviä suomessa tehtyjä pelejä.

Lue lisää Steamistä Wiki

Usein kysytyt kysymykset

Onko Steam turvallinen lapsille?

Steam tarjoaa hyvän lapsilukko – välineen vanhemmille nimeltä Family View. He saavat täyden hallinnan siitä, mitä heidän lapsensa voivat käyttää alustalla. Steam tarjoaa askel askeleelta- ohjeet Family Viewin käyttöönottoon.

Miten Steamissä maksetaan?

Steamissa voit maksaa ostettavat ohjelmistosisälöt luottokortilla, Paypal-, WebMoney-, Skrill- tai Paysafecard -maksutavoilla. Maksun jälkeen ostamasi sisällön voidaan ladata palvelusta.

Mikä on steam tili?

Steam tili on henkilökohtainen tili, joka luodaan kun olet ladannut ja asentanut ohjelmiston koneellesi. Tilisi kautta toimit Steam palvelussa ostaen, pelaten, yhteisöissä vaikuttaen.

Markkinoinnin trendit / SEO Kari Nieminen | 0400125160 | kari@seokarinieminen.com | Website | + posts

Suhtaudun markkinointiin ja markkinoinnin tuloksiin intohimoisesti, ja haluan auttaa yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan asiakashankinnan haasteita eri muodoissa. Sydäntäni lähellä on digitaalisen markkinoinnin eri muodot ja erityisesti hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, hakusanamainonta sekä tietysti markkinoinnin tulevaisuuden trendit ja teknologiat.

Similar Posts