Startup yritys määritelmä

Startup-yritys määritelmä | Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää startup-yrityksistä

Mikä on startup-yritys? Miten sellainen perustetaan? Mitkä ovat startup-yrityksen tavoitteet ja visio? Nämä kaikki ovat tärkeitä kysymyksiä, joihin vastaamme tässä blogikirjoituksessa. Kerromme myös, mikä on startupin määritelmä, mitä on startup-yrittäjyys, miltä suomalaiset startupit näyttävät ja miten oman startupin perustaminen kannattaa tehdä. Jos siis olet kiinnostunut oppimaan lisää tästä kiehtovasta aiheesta, jatka lukemista!

Mikä on startup-yritys ja mitkä ovat sen tavoitteet ja visio?

Startup-yritys on alkuvaiheessa oleva yritys tai organisaatio, jolle on tyypillistä suuri epävarmuus ja riski. Termiä “startup” käytetään usein synonyymisesti termien “pienyritys” tai “uusi yritys” kanssa Näiden kolmen termin välillä on kuitenkin selvä ero. Pienyritykset määritellään tyypillisesti yrityksiksi, joilla on alle 500 työntekijää, kun taas startup-yritykset määritellään tyypillisesti yrityksiksi, jotka etsivät toistettavaa ja skaalautuvaa liiketoimintamallia. Toisin sanoen startup-yritykset ovat pieniä yrityksiä, jotka pyrkivät kasvamaan hyvin nopeasti. Startup-yrityksen tavoitteina ja visiona on löytää menestyksekäs liiketoimintamalli ja skaalata yritys nopeasti. Tämä voidaan toteuttaa eri keinoin, kuten hankkimalla riskipääomaa, hankkimalla asiakkaita ja kasvattamalla liikevaihtoa. Startup-yrityksen perimmäinen tavoite on tulla suureksi ja menestyväksi yritykseksi. On monia kuuluisia esimerkkejä startup-yrityksistä, jotka ovat saavuttaneet tämän tavoitteen, kuten Google, Facebook ja Amazon.

Startup määritelmä sekä mitä eri startup-yritys tyyppejä on?

Mikä on startup ja miten se määritellään?

Miten perustaa oma startup-yritys

Sinulla on siis loistava liikeidea ja olet valmis aloittamaan. Mutta mikä on ensimmäinen askel? On tärkeää että yrityksen perustamiseen lähdetään avoimin silmin. Jokaisen menestyksekkään aloittavan yrityksen on toteutettava muutamia keskeisiä vaiheita, jotta se pääsee alkuun. Ensinnäkin sinun on keksittävä loistava liikeidea. Tämä on perusta, jolle kaikki muu rakentuu, joten kannattaa käyttää aikaa markkinatutkimukseen ja varmistaa, että tarjoamallesi tuotteelle on todellista kysyntää. Kun sinulla on idea, on aika alkaa laatia liiketoimintasuunnitelmaa. Sen avulla voit konkretisoida konseptia, asettaa taloudellisia tavoitteita ja hahmottaa tien menestykseen. Seuraavaksi sinun on löydettävä rahoitusta yrityksellesi. Tämä voi tulla säästöistä, lainoista tai sijoittajilta. Kun olet saanut rahat kasaan, on aika aloittaa tiimin rakentaminen. Valitse ihmisiä, jotka jakavat visiosi ja joilla on tarvittavat taidot ja kokemus, jotta unelmasi voidaan toteuttaa. Lopuksi voit uskaltautua ja käynnistää yrityksesi! Kun otat nämä askeleet huomioon, olet varmasti valmis menestymään.

Startup-yrityksen määritelmä

Startup-yritys on alkuvaiheessa oleva yritys tai organisaatio, jolle on usein ominaista suuri epävarmuus ja riski. Suomessa start-up määritellään alle kolme vuotta vanhaksi yritykseksi, jolla on alle 20 työntekijää. Startup-yritykset ovat rakenteeltaan pieniä ja ketteriä. Niiden organisaatiorakenne on matala ja ne keskittyvät innovointiin ja luovuuteen. Niiden peustajatiimiin kuuluu yrittäjiä, joilla on idea uudesta tuotteesta tai palvelusta ja jotka haluavat tuoda sen nopeasti markkinoille.

Startup-yritykset toimivat usein dynaamisilla toimialoilla, kuten teknologian, terveydenhuollon ja sähköisen kaupankäynnin aloilla. Monet startup-yritykset ovat ns. “bootstrapped”, eli ne rahoittavat itse itsensä eivätkä ole riippuvaisia ulkopuolisesta pääomasta. Kuitenkin Suomessa on tarjolla monipuolisesti rahoitusta yhteiskunnan taholta.

Yhdysvalloissa start-up-yrityksen määritelmä on joustavampi, eikä sille ole asetettu vuosien tai työntekijöiden määrää. Startup-yritykset ovat kuitenkin edelleen tyypillisesti pienyrityksiä, joiden perustajatiimillä on innovatiivinen ja disruptiivinen liikeidea.

Miltä suomalaiset startupit näyttävät

Suomalaiset startup-yritykset tunnetaan innovatiivisista ja huippuluokan tuotteistaan ja palveluistaan. Moni ei kuitenkaan tiedä, että nämä startupit panostavat vahvasti myös asiakaskokemukseen. Itse asiassa monet suomalaiset startupit lähtevät liikkeelle asiakasta ajatellen, ja ne tekevät kovasti töitä varmistaakseen, että niiden tuotteet ja palvelut ovat helppokäyttöisiä ja ilahduttavan yksinkertaisia. Tämän seurauksena suomalaisilla startup-yrityksillä on usein vahva kilpailuetu, kun on kyse asiakkaiden voittamisesta. Lisäksi suomalaiset startup-yritykset tunnetaan myös omistautumisestaan jatkuvaan oppimiseen ja parantamiseen. Ne etsivät aina uusia tapoja parantaa tuotteitaan ja palveluitaan, ja ne testaavat ja iteroivat jatkuvasti tarjotakseen parhaan mahdollisen kokemuksen asiakkailleen. Tämän ansiosta suomalaiset startup-yritykset ovat aina innovoinnin eturintamassa, ja niillä on hyvät edellytykset menestyä nykypäivän kilpailluilla markkinoilla.

Miksi Suomessa yhteiskunta kannustaa Startup-yritysten perustamiseen?

Viime vuosina yrittäjyys on ollut maailmanlaajuinen megatrendi. Tämä näkyy erittäin hyvin meillä täällä Suomessa, jossa startup-yritysten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tähän on useita syitä.

  1. Ensinnäkin Suomen hallitus tukee uusia yrityksiä paljon. Tähän sisältyy taloudellista tukea, mentorointiohjelmia ja yrityshautomoita.
  2. Business Finland tarjoaa erilaista tukea, osaamista, koulutusta ja vientimahdollisuuksia kasvuhaluisille yrityksille. Business Finland luo myös erilaisia rahoitusinstrumentteja yrityksen eri kasvuvaiheisiin.
  3. Toiseksi suomalainen yhteiskunta suhtautuu hyvin myönteisesti uusiin ideoihin ja innovaatioihin.
  4. Avoimuuden ja uteliaisuuden kulttuuri auttaa luomaan ympäristön, jossa uudet yritykset voivat menestyä.
  5. Suomalainen koulutusjärjestelmä korostaa luovuutta ja itsenäistä ajattelua, mikä antaa nuorille taitoja ja itseluottamusta oman yrityksen perustamiseen.

Suomi uuden yrittäjyyden kasvualusta

Kaikkien yllä mainittujen tekijöiden ansiosta ei ole mikään yllätys, että suomalainen yhteiskunta on ollut koko 2000-luvun kannustava yrittäjyyden kasvualusta. Suomessa yhteiskunnallista startupien rahoitusta voi hakea Finnverasta tai ELY-keskuksesta. Muuta rahoitusta löytyy pankeista ja bisnesenkeleiltä.

Lista tunnetuimmista kansainvälisistä startupeista

Google

Larry Page ja Sergey Brin perustivat Googlen vuonna 1998. Alun perin yksinkertaisesta tavasta tehdä hakuja verkosta on sittemmin tullut tärkeä työkalu miljoonille ihmisille ympäri maailmaa.

Facebook

Mark Zuckerberg perusti Facebookin vuonna 2004. Sosiaalinen median alusta on mullistanut tavan pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen, ja sillä on nyt yli 3 miljardia aktiivista käyttäjää.

Airbnb

Vuonna 2008 perustettu Airbnb on vuokrausalusta, jonka avulla ihmiset voivat listata ja varata huoneita tai kokonaisia koteja lyhytaikaista oleskelua varten. Airbnb:llä on yli 4 miljoonaa majoituspaikkaa 191 maassa, ja siitä on tullut suosittu vaihtoehto matkailijoille, jotka etsivät uniikkia majoitusta.

Uber

Vuonna 2009 lanseerattu Uber on kyytipalvelusovellus, jonka avulla käyttäjät voivat pyytää ja maksaa kyytejä älypuhelimillaan. Yritys on laajentunut nopeasti ja tarjoaa palveluja yli 60 maassa, ja sen arvo on yli 70 miljardia dollaria.

WhatsApp

Facebook osti WhatsAppin vuonna 2014. WhatsApp on viestisovellus, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää tekstiviestejä, äänimuistiinpanoja ja jopa soittaa puheluita internetin kautta. WhatsAppilla on yli miljardi aktiivista käyttäjää, ja siitä on tullut yksi suosituimmista viestintävälineistä ympäri maailmaa.

Twitter

Twitter on vuonna 2006 perustettu mikroblogialusta, jonka avulla käyttäjät voivat jakaa lyhyitä päivityksiä tai ajatuksia mistä tahansa aiheesta. Yli 328 miljoonan kuukausittain aktiivisen käyttäjän ansiosta Twitter on nykyään yksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista..

Snapchat

Snapchatin perustivat vuonna 2011 Evan Spiegel ja Bobby Murphy. Viestisovelluksen avulla käyttäjät voivat lähettää katoavia kuvia ja videoita, ja se tarjoaa myös suodattimia ja linssejä hauskuuden lisäämiseksi.

Amazon

Jeff Bezos perusti johtavan verkkokauppasivuston Amazonin vuonna 1994. Yritys aloitti verkkokirjakauppana, mutta on sittemmin laajentunut myymään kaikkea vaatteista elektroniikkaan ja päivittäistavaroihin.

Apple

Applen perustivat vuonna 1976 Steve Jobs, Steve Wozniak ja Ronald Wayne. Nykyään Apple tunnetaan parhaiten iPhone-, iPad- ja Macbook-tietokoneistaan.

Microsoft

Microsoftin perustivat Bill Gates ja Paul Allen vuonna 1975. Yritys tuottaa nykyäänkin monenlaisia ohjelmistotuotteita, kuten Windows-käyttöjärjestelmää ja Office-toimistopakettia.

Niinkuin havaitaan melkein kaikki nykyäänkin kasvavat yritykset ovat aikoinaan ollut startup-yrityksiä. Tämä osoittaa, että oikealla idealla ja toteutuksella millä tahansa startup-yrityksellä on potentiaalia nousta merkittäväksi toimijaksi omalla alallaan.

Mitkä ovat aloittavan startupin tärkeimmät menestystekijät?

Menestyksekäs startup-yritys ei synny yhdessä yössä. Se vaatii kovaa työtä, omistautumista ja hieman onnea. On kuitenkin olemassa tiettyjä avaintekijöitä, jotka voivat auttaa lisäämään onnistumisen mahdollisuuksia.

  • Ensinnäkin on tärkeää, että sinulla on hyvä idea. Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta monet startup-yritykset epäonnistuvat, koska ne yrittävät ratkaista ongelman, josta kukaan ei välitä.
  • Toiseksi tärkeää, että yrityksellä on intohimoinen ja omistautunut tiimi. Startup-yritys on paljon työtä, ja on vaikea menestyä, jos tiimi ei ole sataprosenttisesti sitoutunut.
  • Kolmanneksi on tärkeää, että yrityksellä on käytettävissään oikeat resurssit. Tähän kuuluvat esimerkiksi rahoituksen saatavuus, kokoneet mentorit ja laajat verkostot. Näiden asioiden saatavuus voi vaikuttaa merkittävästi startup-yrityksen menestykseen.

Startup-yritys luottaa markkinoinnissa kasvuhakkerointiin

Startup-yritys on nuori yritys, joka on vasta kehittymässä. Menestyäkseen ja todistaakseensa että tuote -tai palvelukonsepti toimii (proof of concept) startup-yritysten on kasvettava nopeasti ja tehokkaasti. Tässä kohtaa kasvuhakkerointi tulee kuvaan mukaan.

Kasvumarkkinointi eli kasvuhakkerointi on strateginen lähestymistapa, joka auttaa startup-yrityksiä tunnistamaan ja kohdentamaan kasvun avainalueet. Siihen sisältyy kasvuhakkeroinnille tyypillisiä nopeita testikampanjoita eri digitaalisen markkinoinnin kanavissa ja dataan perustuvaa päätöksentekoa parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Yleisiä esimerkkejä kasvumarkkinointistrategioista ovat sisältömarkkinointi, hakukoneoptimointi ja sosiaalisen median markkinointi. Keskittymällä kasvuun startup-yritykset voivat saada nopeasti vauhtia ja saavuttaa menestystä.

Esimerkki Dropbox – startupin nopeasta kasvutarinasta

Dropbox on vuonna 2007 perustettu tiedostojen jakamiseen ja tallentamiseen erikoistunut yritys, joka sijaitsee San Franciscossa. Yrityksen lippulaivatuote on pilvipohjainen tallennusalusta, jonka avulla käyttäjät voivat synkronoida tiedostoja eri laitteilla ja jakaa niitä muiden kanssa.

  • Dropbox on menestynyt uskomattoman hyvin lanseerauksensa jälkeen, ja sen käyttäjämäärä on kasvanut 100 000 käyttäjästä vuonna 2009 yli 500 miljoonaan vuoteen 2018 mennessä.
  • Yritys on kerännyt yli miljardi dollaria pääomasijoituksia, ja sen arvo on tällä hetkellä 12 miljardia dollaria.
  • Vuonna 2016 Dropbox käynnisti listautumisannin, jolla se keräsi 756 miljoonaa dollaria.
  • Yhtiö on sen jälkeen jatkanut kasvuaan, laajentanut tuotetarjontaansa ja tullut uusille markkinoille.
  • Nykyään Dropbox on yksi maailman suosituimmista pilvipohjaisista tallennusalustoista.

Bisnesenkeli ja startup-yritys

Mikä on on bisnesenkeli?

Bisnesenkeli eli enkelisijoittaja on yksityishenkilö, joka tarjoaa pääomaa yrityksen perustamiseen yleensä osakepääomaa vastaan. Enkelit ovat yleensä varakkaita henkilöitä, jotka ovat ansainneet rahansa yritysmaailmassa ja etsivät uusia mahdollisuuksia sijoittaa rahojaan. He voivat olla myös kokeneita yrittäjiä, jotka haluavat opastaa ja tukea seuraavan sukupolven yrittäjiä. Bisnesenkelit sijoittavat yleensä omia varojaan sen sijaan, että he hankkisivat rahoitusta ulkopuolisista lähteistä. Tämä tarkoittaa sitä, että he suhtautuvat sijoituksiinsa todennäköisemmin käytännönläheisesti ja antavat neuvoja ja opastusta sekä taloudellista tukea. Vaikka bisnesenkelit voivat olla arvokas rahoituslähde aloittaville yrityksille, on tärkeää muistaa, että he odottavat sijoitukselleen korkeaa tuottoa. Näin ollen aloittavien yritysten tulisi lähestyä enkeleitä vain, jos niillä on vankka liiketoimintasuunnitelma ja jos ne luottavat kykyynsä tuottaa tuloksia.

Miten bisnesenkeli valitsee yrityksen johon haluaa sijoittaa?

Sijoitettavaa yritystä valitessaan bisnesenkelit etsivät yleensä yrityksiä, joilla on potentiaalia suureen kasvuun. He suosivat myös yrityksiä, joita johtavat kokeneet ja intohimoiset yrittäjät, sillä he ovat henkilöitä, jotka todennäköisimmin pystyvät muuttamaan hyvän idean menestyväksi yritykseksi. Enkeleillä on myös tapana sijoittaa yrityksiin, jotka toimivat toimialoilla, joita he tuntevat, koska näin he voivat antaa arvokasta tietoa ja opastusta yrittäjille. Lisäksi bisnesenkelit etsivät usein yrityksiä, joilla on selkeä tie kannattavuuteen, koska näin heillä on parhaat mahdollisuudet saada sijoitukselleen tuottoa. Ottamalla kaikki nämä tekijät huomioon bisnesenkelit voivat lisätä mahdollisuuksiaan löytää yritys, joka on valmis menestymään.

Keskustelua enkelisijoittamisesta aloittavaan startup-yritykseen

Enkelisijoittamisen alkeet

Yhteenveto

Startup-yritys on tyypillisesti nuori yritys, joka on kehityksensä alkuvaiheessa. Niille on yleensä ominaista innovatiiviset tuotteet tai palvelut ja halu menestyä. Startup-yrityksen menestys riippuu monista tekijöistä, kuten idean laadusta, perustajatiimin omistautumisesta ja taloudellisten resurssien saatavuudesta. Monet startupit käyttävät asiakashankkinnassa kasvuhakkerointia, jossa pyritään seuraamaan markkinoinnin trendeissä tapahtuvia muutoksia ja löytämään kullakin hetkellä nopeiten ja tehokkaimmin toimivia asiakashankinta -menetelmiä.

Monet nykyiset suuryritykset ovat aloittaneet pieninä startup-yrityksinä. Kovalla työllä ja päättäväisyydellä millä tahansa startup-yrityksellä on potentiaalia nousta merkittäväksi toimijaksi omalla alallaan.

SEO KARI NIEMINEN
« Alkuun