Virusmarkkinointi viraalimarkkinointi ja viraali markkinointi trendi

Viraalimarkkinointi – mitä se on miten viraaliksi pääsee?

Viraalimarkkinointi on markkinointitapa, jossa kannustetaan levittämään markkinointiviesti ihmiseltä toiselle. Eli viraalimarkkinointi perustuu maksetun mainonnan sijasta vertaisjakeluun verkostoituneiden ihmisten keskuudessa. Aiheen ajankohtaisuus ja kilpailijoistaan erottuva markkinointiviesti ovat viraalimarkkinoinnin onnistumisen edellytys.

Mitä tarkoittaa viraali?

Sosiaalisen median yleistymisen yhteydessä termi “viraali” on tullut tunnetummaksi. Mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Viraalilla tarkoitetaan jotakin, joka leviää laajasti ja nopeasti, usein suullisesti tai verkossa. Sisältö voi tulla viraaliksi, jos se herättää vastakaikua suuressa joukossa ihmisiä ja sitä jaetaan usein. Tämä voi tapahtua ihan ilman mainontaa, koska ihmisten mielestä on hauskaa jakaa ystävilleen jotain kiinnostavaa tai viihdyttävää, tai sitä voidaan lisätä maksetulla mainonnalla tai markkinoinnilla.

Vaikka viraaliksi leviäminen voi olla loistava tapa saada aikaan kohua ja huomiota, se ei aina ole myönteinen ilmiö. Joissain tapauksissa viraalisisältö voi olla haitallista tai loukkaavaa, mikä voi aiheuttaa kohua ja vastareaktioita verkossa. Siksi on tärkeää noudattaa varovaisuutta, kun luodaan ja jaetaan sisältöä verkossa. Internetin voiman vuoksi yksi virheaskel voi nopeasti riistäytyä käsistä.

Mitä on viraalimarkkinointi?

Viraalimarkkinointi on markkinointitapa, jossa hyödynnetään sosiaalisia verkostoja tuotteen tai palvelun ympärille syntyvän kohun aikaansaamiseksi. Toisin kuin perinteiset markkinointitekniikat, jotka perustuvat mainontaan ja muuhun maksettuun myynninedistämiseen, viraalimarkkinointi luottaa suulliseen ja ansaittuun mediaan viestinsä levittämiseksi.

Jotta markkinointikampanja onnistuisi, sen on sovittava saumattomasti yrityksen markkinointiprosessiin ja pystyttävä hyödyntämään olemassa olevia sosiaalisia verkostoja ja vaikuttajien seuraajia. Lisäksi sen on kyettävä tuottamaan sisältöä, joka on jaettavissa ja houkuttelevaa. Oikein toteutettuna markkinointiviesti kulkee viraalisesti ihmiseltä toiselle ja mainontaa ei tarvita.

Miten viraalimarkkinointi toimii?

Viraalimarkkinointi on strategia, joka perustuu suusanalliseen markkinointiin tuotteen tai palvelun edistämiseksi. Onnistunut seeding eli viestin markkinoille syöttö saa aikaan kohun, joka leviää nopeasti ja saavuttaa suuren määrän ihmisiä lyhyessä ajassa. Tätä varten markkinoijat luovat yleensä kiinnostavaa sisältöä, jota jaetaan sosiaalisessa mediassa ja muissa verkkokanavissa. Tämä sisältö voi olla videota, artikkeleita, infografiikkaa tai jopa yksinkertaisia meemejä. Tärkeintä on luoda jotain niin kiehtovaa, että käyttäjät eivät voi olla jakamatta sitä ystävilleen ja seuraajilleen. Oikein tehtynä virusmarkkinointi voi olla uskomattoman tehokas väline tuotemerkin tai tuotteen edistämiseen.

Esimerkki siitä miten viraalimarkkinointi toimii

Miten viiraali toimii?

Viraalimarkkinoinnin käytön hyödyt yrityksesi mainostamisessa

Miten hyödyntää viral-markkinointia parhaalla mahdollisella tavalla

Viraalimarkkinointikampanja on myynninedistämistekniikka, jossa yksilöitä kannustetaan jakamaan viestiä, yleensä sosiaalisen median kanavien kautta. Onnistunut kampanja voi lisätä merkittävästi brändin tunnettuutta ja verkkosivujen liikennettä. Onnistuneeseen viraaliksi leviämään markkinointiin kuuluu useita keskeisiä osatekijöitä:

* Ensinnäkin sinun on luotava sisältöä, joka on jakamisen arvoista. Tämä voi olla video, infograafi tai vaikka vain tarttuva lause.

* Seuraavaksi sinun on levitettävä sanaa sisällöstäsi. Voit tehdä tämän jakamalla sen sosiaalisessa mediassa tai lähettämällä sähköpostia alasi vaikuttajille.

* Lopuksi sinun on seurattava kampanjaasi ja varmistettava, että sillä on toivottu vaikutus. Yksi tapa tehdä tämä on seurata, kuinka usein sisältösi jaetaan.

Näitä vaiheita noudattamalla voit käynnistää onnistuneen viral-markkinointikampanjan, joka auttaa lisäämään yrityksesi näkyvyyttä.

Esimerkkejä onnistuneista viraalikampanjoista

On olemassa monia esimerkkejä onnistuneista viral-markkinointikampanjoista, joilla on saatu hämmästyttäviä tuloksia. Esimerkkinä voidaan mainita korealaisen popsensaation Psyn “Gangnam Style” -video. Video levisi YouTubessa ja keräsi yli kaksi miljardia katselukertaa. Tämä lisäsi Psyn ja hänen musiikkinsa tunnettuutta maailmanlaajuisesti. Sen seurauksena hänen albumimyyntinsä ja konserttivarauksensa kasvoivat merkittävästi.

Toinen merkittävä esimerkki on Australian Melbournessa sijaitsevan Metro Trainsin “Dumb Ways to Die” -kampanja. Kampanja sisälsi tarttuvan kappaleen ja humoristisen animaatiovideon holtittoman käyttäytymisen vaaroista junien lähellä. Video levisi laajalti, ja sen ansiosta onnettomuuksien ja läheltä piti -tilanteiden määrä junaristeyksissä väheni merkittävästi.

Suomessa menestyneitä viraalikampanjoita

Suomi on tunnettu innovatiivisista ja tehokkaista viraalimarkkinointikampanjoistaan. Yksi menestyneimmistä oli “Happy or Not” -kampanja, jossa ihmisiä kannustettiin jakamaan mielialansa sosiaalisessa mediassa käyttämällä yksinkertaista happy or not -hymiötä. Kampanja oli valtava menestys, ja siihen osallistui yli miljoona ihmistä.

Muita menestyksekkäitä kampanjoita olivat “Nokia Tune” -kampanja, jossa ihmisiä pyydettiin luomaan ja jakamaan omia versioita Nokian klassisesta soittoäänestä, sekä “Ice Bucket Challenge” -kampanja, jossa ihmisiä kannustettiin kaatamaan kylmää vettä päälleen ja lisäämään tietoisuutta ALS-taudista.

Suomalaiset yritykset ovat tunnettuja myös sissimarkkinoinnista, kuten kirjakauppiaiden Adlibriksen “Burning Books” -kampanja, jossa kirjoja myytiin kadulla iskulauseella “Polta kirjasi tai me poltamme”. Nämä kampanjat ovat auttaneet nostamaan Suomen kartalle luovana ja innovatiivisena markkinointivaltiona.

Vinkkejä onnistuneen kampanjan luomiseen

Viraalimarkkinointikampanja voi olla loistava tapa saada brändisi leviämään ja tavoittaa suurempi yleisö. Onnistuneen viraalikampanjan sisällöntuotanto vaatii kuitenkin muutakin kuin vain tarttuvan videon luomista tai hauskan meemin julkaisemista.

Seuraavassa on viisi vinkkiä, joiden avulla voit toteuttaa onnistuneen viraalimarkkinointi kampanjan

1. Pidä se tuoreena: Kampanjasi on erotuttava muusta sisällöstä, jota yleisöäsi pommitetaan päivittäin. Tätä varten sinun on keksittävä innovatiivinen ja omaperäinen idea, joka herättää ihmisten huomion.

2. Hyödynnä tunteita: Tunteita herättävää sisältöä jaetaan todennäköisemmin kuin kuivaa, asiallista sisältöä. Vedä sydämen syitä tai naurata ihmisiä – varmista vain, että sisältösi on aidosti mukaansatempaavaa.

3. Tee siitä jaettava: Tärkeä osa viraaliksi tulemista on varmistaa, että sisältösi on helppo jakaa. Tämä tarkoittaa sellaisen sisällön luomista, jota voi helposti jakaa sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse.

4. Käytä vaikuttajia: Vaikuttajien käyttäminen kampanjasi mainostamiseen voi auttaa saavuttamaan laajemman yleisön ja antaa kampanjallesi vauhtia.

5. Luo kiireen tuntua: Kampanjan kiireellisyyden tunteen luominen voi kannustaa ihmisiä jakamaan sen nopeammin. Voit esimerkiksi tarjota erikoisalennuksen niille, jotka jakavat sisältösi 24 tunnin kuluessa.

6. Tarjoa jotain arvokasta: Muista lopuksi, että ihmiset jakavat todennäköisemmin jotain, jos he kokevat sen arvokkaaksi tai kiinnostavaksi. Varmista siis, että kampanjasi tarjoaa jotain arvokasta yleisöllesi, kuten informatiivisen videon tai hyödyllisen oppaan.

7. Seuraa tuloksia: Seuraa edistymistäsi asettamalla tavoitteita ja mittaamalla tuloksia matkan varrella. Tämä auttaa sinua tunnistamaan, mikä toimii, ja mukauttamaan strategiaasi tarpeen mukaan.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit lisätä seuraavan markkinointikampanjasi todennäköisyyttä!

Sudenkuopat, joita kannattaa välttää viraali markkinointia suunnitellessa

Kun yrität saada sisältösi leviämään, on tärkeää välttää nämä viisi sudenkuoppaa:

#1. Älä julkaise liikaa sisältöä.

Voi olla houkuttelevaa yrittää julkaista mahdollisimman paljon sisältöä siinä toivossa, että jokin sisältö lähtee lentoon. Tämä strategia johtaa kuitenkin todennäköisemmin yleisön väsymiseen ja kyllästymiseen. Keskity sen sijaan laatuun määrän sijaan.

#2. Älä tee sisällöstäsi liian myyvää.

Viraalin viestinnän tavoitteena on saada ihmiset puhumaan brändistäsi, ei saada aikaan nopeaa myyntiä. Jos sisältösi on liian myynninedistävää, ihmiset hylkäävät sen. Keskity sen sijaan luomaan sisältöä, joka on kiinnostavaa, informatiivista tai jopa viihdyttävää.

#3. Älä ujostele käyttää toimintakutsuja.

Vaikka et halua olla liian myyntihenkinen, et myöskään halua pelätä toimintakutsujen käyttöä. Hyvin sijoitettu toimintakutsu voi itse asiassa auttaa saamaan ihmiset kiinnittämään huomiota sisältöösi ja jakamaan sen ystävilleen.

#4. Älä unohda SEO:ta.

Vaikka keskitytkin siihen, että sisältösi leviää, se ei tarkoita, että voit unohtaa SEO:n. Itse asiassa SEO:n huomioiminen voi itse asiassa auttaa parantamaan onnistumismahdollisuuksiasi. Varmista, että otsikkosi ovat avainsanoja sisältäviä ja että kuvauksesi houkuttelevat ihmisiä.

#5. Älä luovuta liian pian.

Älä luovuta liian pian, jos ensimmäiset yrityksesi eivät johda välittömään menestykseen. Vaatii aikaa ja vaivaa rakentaa seuraajia ja saada ihmiset puhumaan brändistäsi. Jatka samaan malliin, ja lopulta näet kaipaamasi tulokset!

Miksi viraalimarkkinoinnin teho vaihtelee?

Viraalimarkkinoinnin tehokkuuteen voivat vaikuttaa monet tekijät, mainostettavan tuotteen tyypistä kohdeyleisön demografiaan. Yksi tärkeimmistä seikoista on potentiaalisen asiakaskunnan koko. Tuotteet, joilla on pienet kohdemarkkinat, leviävät harvemmin kuin tuotteet, joilla on suuri potentiaalinen asiakaskunta. Tämä johtuu siitä, että viestin leviäminen on helpompaa, kun siitä kiinnostuneita ihmisiä on enemmän. Lisäksi viestin on oltava riittävän vakuuttava, jotta ihmiset jakavat sen muiden kanssa. Jos viesti ei ole kiinnostava tai merkityksellinen, ihmiset jakavat sitä epätodennäköisemmin. Myös ajoitus on tärkeää. Viesti, joka on liian kaukana aikaansa edellä, ei välttämättä saa kannatusta, kun taas liian myöhään saapuva viesti saatetaan unohtaa. Ottamalla nämä tekijät huomioon markkinoijat voivat lisätä mahdollisuuksiaan luoda onnistunut markkinointikampanja.

Yhteenveto viraalimarkkinoinnista

Viraalimarkkinointi on markkinointitapa, jossa tuotteen tai palvelun markkinointi perustuu sosiaalisiin verkostoihin. Tavoitteena on saada ihmiset puhumaan brändistä, ja tätä varten markkinoijat luovat sisältöä, joka on mukaansatempaavaa, informatiivista tai jopa viihdyttävää. Jotta kampanja onnistuisi, on tärkeää välttää yleisiä tavallisia virheitä kuten viestittää liian myyntikeskeiseksi sen sijaan keskittyä uniikkiin sisältöön. Tämän lisäksi markkinointavalle tuotteelle tarvitaan laaja potentiaalinen asiakaskunta. Lopuksi ajoitus on tärkeää; markkinoijien on löydettävä sopiva ajankohta sisällön julkaisemiselle. Oikein tehtynä viraalimarkkinoinnista voi odottaa isojakin tuloksia ja uusia seuraajia brändille. Tätä ajatonta markkinoinnin trendiä ei kannata sivuuttaa.

« Alkuun