Software as a Service [SaaS]

Software as a Service (SaaS) tarkoittaa ohjelmiston hankkimista palveluna perinteisen paikallisen koneelle asennettavan tavan sijasta. SaaS-palvelun käytöstä maksetaan yleensä resurssien käytön mukaan. SaaS tarkoittaa myös, että ohjelmistosta ei ole tarjolla asiakaskohtaisia ympäristöjä, vaan yksi ja sama verkkosovellus palvelee kaikkia asiakkaita. SaaS on yksi kolmesta pilvipalveluiden päämuodoista, muut kaksi ovat Infrastructure as a Service (IaaS) ja Platform as a Service (PaaS). Liveto on esimerkki SaaS-palvelusta.

Software as a Service (Wikipedia)

Software as a Service (lyh. SaaS) tarkoittaa ohjelmiston jakelumallia, jossa palvelun tarjoaja ylläpitää sovellusohjelmistoa palvelimillaan ja tarjoaa palvelua asiakkaille internetin välityksellä. SaaS-malli on usein käytössä yrityssovelluksille kuten sähköpostipalvelut, CRM-palvelut, laskutus- ja palkanmaksun käsittely, ERP-palvelut ja niin edelleen.

Palvelusta maksetaan yleensä tilauksen mukaan kuukausittain tai vuosittain. Tämä eroaa perinteisestä lisenssimallista, jossa on etukäteen maksettu kustannus sekä mahdollisen tukipalvelun kustannus. SaaS-palvelusta voidaan maksaa tiettyjen parametrien mukaan kuten sitä käyttävien henkilöiden määrän mukaan, transaktiomäärän mukaan tai muun käyttömäärän mukaan.

Asiakaskohtaisia tuotantoympäristöjä ei ole, vaan sama tuotantoympäristö palvelee useampaa tai kaikkia asiakkaita. SaaS-ohjelmistosta ei ole useita versioita vaan sovelluksia voi vain konfiguroida tiettyihin tarpeisiin: asiakaskohtaista räätälöintiä ei ole.

SaaS-mallissa palvelun tarjoaja hallitsee laitteistoa, ohjelmistoa ja vastaa tietoturvasta: tiedot talletetaan palveluntarjoajan järjestelmään.

Monille kuluttajille tuttu Spotify sisältää monia SaaS-palvelun tunnusmerkkejä.

« Alkuun