Maiden maatunnukset eli maakoodit puhelinkoodit ja postikoodit

Maatunnukset – mitä internetin maakoodit ovat?

Maatunnukset eli maakoodit ovat maiden kaksikirjaimisia lyhenteitä, joita käytetään internet-osoitteiden lopussa. Niitä käytetään myös puhelimen maakoodien ja postinumeroiden tunnistamiseen. Maakoodit auttavat varmistamaan, että internet-liikenne ohjautuu oikeaan oikeaan osoitteeseen.

Maiden maatunnukset eli maakoodit puhelinkoodit ja postikoodit
Maatunnukset eli maakoodit

Mitä ovat internetin maatunnukset?

Maakoodit ovat kaksikirjaimisia aluetunnuksia, joita käytetään osoittamaan verkkosivuston tai sähköpostiosoitteen alkuperämaa. Esimerkiksi .us on Yhdysvaltojen maakoodi, .ca on Kanadan maakoodi ja .uk on Yhdistyneen kuningaskunnan maakoodi. Useimmissa tapauksissa maakoodeja käytetään kohdistamaan sivusto tiettyyn yleisöön tietyssä maassa. Esimerkiksi sivusto, joka käyttää .us-maakoodia, on todennäköisesti suunnattu käyttäjille Yhdysvalloissa. Vastaavasti .uk-maakoodilla varustettu sähköpostiosoite liittyy todennäköisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevaan yritykseen tai henkilöön. Maakoodeja voidaan käyttää myös osoittamaan verkkosivuston tai sähköpostiosoitteen kieli. Esimerkiksi .de on Saksan maakoodi ja .fr on Ranskan maakoodi. Maakoodit ovat tärkeä osa Internet-osoitejärjestelmää, ja niiden avulla voidaan varmistaa, että käyttäjät löytävät etsimänsä verkkosivustot ja sähköpostiosoitteet.

Miten maakoodeja käytetään internetissä ?

Kun kirjoitat verkkosivun selaimeesi, et ehkä ajattele URL-osoitteen eri osia. Jokaisella osatekijällä on kuitenkin tärkeä rooli sen varmistamisessa, että sinut ohjataan oikealle sivustolle. Yksi URL-osoitteen tärkeimmistä osista on maakoodi. Tämä koodi osoittaa, missä maassa verkkosivusto on rekisteröity, ja sitä voidaan käyttää sisällön kohdentamiseen tietyille alueille. Esimerkiksi sivusto, jolla on .ca-maakoodi, on tarkoitettu kanadalaisille käyttäjille, kun taas sivusto, jolla on .cn-koodi, on tarkoitettu kiinalaisille käyttäjille. Rekisteröintimaan ilmoittamisen lisäksi maakoodeja voidaan käyttää myös sensuurin vastaisen sisällön sensurointiin. Esimerkiksi .io-maakoodilla varustettua verkkosivustoa voi käyttää, vaikka käyttäjän kotimaan viranomaiset olisivat sensuroineet sen. Maakoodit ovat olennainen osa internetin organisointia, ja ne mahdollistavat sen, että käyttäjät eri puolilta maailmaa voivat käyttää monenlaista sisältöä.

Maatunnukset – eurooppa

Internet-osoitteissa käytettävät maatunnukset vastaavat kansainvälistä ISO-maakoodia

MaaMaatunnus
Alankomaatnl
Albaniaal
Andorraad
Belgiabe
Bosnia-Hertsegovinaba
Bulgariabg
Espanjaes
Irlantiie
Islantiis
Iso-Britanniauk
Italiait
Itävaltaat
Kreikkagr
Kroatiahr
Kyproscy
Latvialv
Liechtensteinli
Liettualt
Luxemburglu
Makedoniamk
Maltamt
Moldovamd
Monacomc
Norjano
Portugalipt
Puolapl
Ranskafr
Romaniaro
Ruotsise
Saksade
San Marinosm
Slovakiask
Sloveniasi
Suomifi
Ahvenanmaaax
Sveitsich
Tanskadk
Tsekkicz
Turkkitr
Ukrainaua
Unkarihu
Venäjäru
Valko-Venäjäby
Vatikaanivaltiova
Viroee
Maatunnukset eli maakoodit

Internetin ylätason tunnuksia

Yleiset internetin päätteetMaatunnus
Kaupallinen verkko.com
Ilmailujärjesto.aero
Liiketoimintajärjestö.biz
Yhteistyössä olevat järjestöt.coop
Koulutus ja tutkimusverkko.edu
Avoin tunnus.info
USA hallinto.gov
USA puolustushallinto.mil
Henkilökohtainen tunnus.name
Kansainvälinen järjestö.int
Kaupallisen tai hallinnollisen verkon ylläpito.net
Museo.museum
Organisaatio.org
Plus satoja muita erikoistunnuksia
Ylätason päätteitä

Yhteenveto

Maatunnukset auttaa internetin käyttäjää ymmärtämään minkä maan asukkaille tietyllä maatunnuksella päättyvä internet-osoite on tarkoitettu. Jos etsit tietoa esimerkiksi ruotsista. Niin lue tieto sivuilta joiden pääte on .se.

« Alkuun