Affiliate-markkinointi kumppanuumarkkinointi kumppanuusmainonta

Affiliate-markkinointi | monille tuntematon mahdollisuus!

Affiliate-markkinointi voi olla yrityksille erinomainen mahdollisuus lisätä yrityksen myyntiä. Mutta mitä se tarkalleen ottaen on? Internetissä toimivaan affiliate-markkinointiin tarvitaan neljä osapuolta: affiliate-verkosto, mainostaja, kumppani ja ostava asiakas. Affiliate-verkosto tuo yhteen mainostajat ja kumppanit (julkaisijat). Mainostaja on yritys joka antaa tuotteensa mainostettavaksi ja kumppani omistaa verkkosivuston tai muun median jossa kumppanuus-mainokset julkaistaan. Asiakas on henkilö joka klikkaa kumppanin sivulla olevaa mainosta ja ostaa tuotteen. Tässä artikkelissa kerron tarkkaan miten kaikki nämä toimivat saumattomasti yhdessä.

Affiliate-markkinointi kumppanuumarkkinointi kumppanuusmainonta
Affiliate-markkinointi auttaa yritystä saavuttamaan uusia kohderyhmiä

Mitä on affiliate-markkinointi ja mitä hyötyä siitä on mainostavalle yritykselle?

Affiliate-markkinointi (eng. affiliate marketing) eli kumppanuusmarkkinointi on tulosperusteista markkinointia, jossa mainostava yritys palkitsee kumppanin jokaisesta kävijästä tai asiakkaasta, jonka julkaisijakumppanin markkinointitoimet tuovat tuovat yrityksen kotisivulle.

Affiliate-markkinointiin tarvitaan neljä keskeistä toimijaa:

  1. Kauppias – tunnetaan myös nimellä “jälleenmyyjä”, “tuotemerkki” tai “mainostaja”
  2. Affiliate-verkosto – joka tuo kauppiaan ja julkaisijan (jäljempämä) yhteen ja hoitaa toimijoiden välisen maksuliikenteen
  3. Kumppani – tunnetaan myös nimellä “julkaisija” tai usein “blogin omistaja”
  4. Asiakas – joka on markkinointitoimenpiteiden kohteena ja lopulta ostaa tuotteen

Kauppiaat tarjoavat kumppanuusohjelmia Affiliate-verkoston tuotteidensa myynnin edistämiseksi ja julkaisija tarttuu kumppanuusohjelmaan ja aloittaa tuotteiden mainostamisen omilla kotisivuillaan, sähköpostimarkkinoinnissa tai muissa hallinnoimissaan digitaalisen markkinoinnin kanavissa. Kumppanuusmarkkinointi hyödyttää sekä vähittäiskauppiaita että julkaisijoita. Kauppiaat saavat uusia asiakkaita ja julkaisijat ansaitsevat myyntiprovisioita. Tämän lisäksi Affiliate-verkosto tienaa oman pienen osuutensa transaktioista. Se on kaikille win-win-tilanne!

Miten affiliate-markkinointi toimii – yleiskatsaus

Affiliate-markkinoinnin toimintaperiaate on yksinkertainen. Potentiaalinen asiakas napsauttaa kumppanin sivustolla olevaa linkkiä ja ohjautuu tekemään ostoksen kauppiaan sivulle, kumppani ansaitsee provision. Kumppanuusmarkkinointi voi olla tehokas tapa kauppiaalle tavoittaa aivan uusia asiakaskuntia ja samalla kumppani tienaa provision myynnistä.

Kumppaniyritys mainostaa tuotteita omissa kanavissaan

Kumppaniyrityksellä on usein blogi tai verkkosivusto, joka sisältää kauppiaan toimialaan liittyviä artikkeleita, jotka keräävät orgaanista hakuliikennettä Googlesta. Sen lisäksi kumppanilla on sosiaalisen median tilejä, joissa sillä on laaja seuraajakunta ja joissa se voi esitellä ja mainostaa tuotteita. Kolmanneksi kumppanilla on laaja sähköpostilista, jolle tuotteita markkinoidaan sähköpostikampanjoiden avulla.

Affiliate-markkinointia aloittelijalle

Affiliate-markkinointi aloittelijalle

Kumppanuusmarkkinoinnin eri toimijat

Kumppanuusmarkkinoinnissa eri toimijoilla on eri tehtävät. Seuraavaksi perehdytään hieman tarkemmin jokaisen rooliin erikseen.

01.Kauppias

Kauppias on yritys, joka luonut ja omistaa mainostettavan tuotteen tai palvelun. Kauppiaan tavoitteena on saada tuotteelleen lisää myyntiä tai hankkia liidejä palvelumyyntiä varten. Ja onnistuakseen tässä yritys ottaa yhteyttä affiliate-verkostoon löytääkseen sopivia kumppaneita mainostamaan tuotteitaan. Ostotapahtumien jälkeen se tilittää affiliate-verkoston pitäjälle kumppanille tarkoitetut provisiot sovitun tilityssyklin puitteissa. Sen jälkeen affiliate-verkosto tilittää provisiot kumppanille.

02. Affiliate-verkosto

Affiliate-verkosto yhdistää mainostajat ja julkaisijat omalla teknologia-alustallaan. Ne tarjoavat hallintapaneelin, ohjelmiston ja klikkausten seurantajärjestelmän ja siihen tarvittavat yksilölliset koodit. Palvelun tarjoaja myös järjestää oppimateriaalia molempien osapuolien koulutukseen, sillä affiliate-verkoston ylläpitäjän tavoitteena on parantaa kummankin osapuolen liiketoimintaa. Se veloittaa oman prosenttiosuutensa toteutuneista kaupoista.

03.Kumppani eli julkaisija

Kumppani henkilö tai organisaatio, joka mainostaa mainostajan tuotteita tai palveluita provisiota vastaan. He tekevät tämän tyypillisesti blogin, verkkosivuston, sosiaalisen median alustan, maksettujen mainosten tai sähköpostiuutiskirjeen kautta. Kumppani liittää hallitsemilleen markkinointikanaviin ostettavien tuotteiden linkkejä, jotka ohjaavat kauppiaan ostoskoriin.

04.Asiakas

Asiakas on henkilö, joka ostaa tuotteen tai palvelun kumppanilta. Hän ei osallistu suoraan affiliate-markkinointisuhteeseen, mutta osaltaan mahdollistaa sen ostamalla tuotteita.

Miten kumppanit saavat korvauksen

Affiliate-markkinoinnissa julkaisukumppanille maksetaan yleensä provisiopalkkio. Tämä tarkoittaa, että hän saa maksun vain silloin, kun hän tuottaa asiakkaita tai kävijöitä kauppiaan myyntisivulle eikä saa kiinteää palkkiota. Palkkion määrä voi vaihdella julkaisukumppanin ja kauppiaan välisen sopimuksen mukaan, mutta se on yleensä prosenttiosuus kokonaisostohinnasta.

Esimerkiksi jos julkaisukumppani tuo kauppiaalle asiakkaan, joka käyttää 100 euroa kauppiaan verkkokaupassa, julkaisukumppani voi saada 10 % provision eli 10 euroa. Vaikka tämä järjestely saattaa tuntua julkaisevan kumppanin näkökulmasta riskialttiilta, niin se voi silti olla ajan kanssa tuottoisaa. Sillä moniin kumppanuussopimuksiin voi sisältyä myös bonuksia, jotka kasvattavat tuottoa entisestään. Täytyy muistaa että usein sivusto tuottaa kumppanille myös muilla tavoilla tuloa samasta määrästä liikennettä, esimerkiksi display-mainosten muodossa.

Vinkkejä yrityksille affiliate-markkinoinnin aloittamiseen

Kumppanuusmarkkinointi on yrityksille loistava tapa saada lisätuloja ja tavoittaa uusia asiakkaita. Tekemällä yhteistyötä muiden yritysten tai vaikuttajien kanssa yritykset voivat mainostaa tuotteitaan tai palveluitaan aikaisempaa laajemmalle yleisölle ja pystyy ehkä tavoittamaan sellaisia asikassegmenttejä, joita ei muuten ole pystytty tavoittamaan. Seuraavassa on muutamia vinkkejä yrityksille, jotka haluavat aloittaa affiliate-markkinoinnin:

  1. Määrittele tavoitteesi. Mitä toivot saavuttavasi kumppanuusmarkkinoinnilla? Haluatko lisätä brändin tunnettuutta, lisätä liikennettä verkkosivustollesi vai lisätä myyntiä? Kun tiedät tavoitteesi, voit löytää oikeat kumppanit ja strategiat, joiden avulla voit saavuttaa ne.
  2. Tee tutkimusta. Kaikki kumppanit eivät ole samanlaisia. Käytä aikaa mahdollisten kumppaneiden tutkimiseen varmistaaksesi, että ne vastaavat liiketoimintaasi ja tavoitteitasi.
  3. Luo laadukasta sisältöä. Kun mainostat tuotteitasi tai palveluitasi kumppaneiden kautta, on tärkeää luoda laadukasta sisältöä, joka saa kohderyhmäsi kiinnostumaan. Muuten olet vaarassa menettää asiakkaita ja vahingoittaa mainettasi. Tee yhteistyötä kumppanin kanssa saadaksenne mainostettaviin tuotteisiin liittyvät sisällöt innostaviksi.
  4. Yritä kehittää suhdetta kumppaniin: Avain menestyksekkääseen affiliate-markkinointiin on luoda vahvat suhteet kumppaneihin. Käytä aikaa tutustuaksesi heihin ja heidän yleisöönsä ja tarjoa heille säännöllistä viestintää ja tukea.

Seuraamalla näitä vinkkejä yritykset voivat onnistua affiliate-markkinoinnissa. Pienellä vaivannäöllä ne voivat hyötyä tästä tehokkaasta markkinointivälineestä.

Miten affiliate-markkinointi ja vaikuttajamarkkinointi liittyvät toisiinsa?

Affiliate-markkinointi on prosessi, jossa ansaitaan provisiota markkinoimalla muiden ihmisten tuotteita. Vaikuttajamarkkinoinnissa taas käytetään influensserin seuraajia ja verkostoa tuotteen tai palvelun mainostamiseen. Vaikka molempia strategioita voidaan käyttää myynnin tuottamiseen, niitä käytetään yleensä eri tavoin. Kumppanuusmarkkinoinnissa keskitytään enemmän klikkauksiin ja konversioihin, kun taas vaikuttajamarkkinoinnissa keskitytään enemmän brändin tunnettuuden luomiseen ja brändin seuraajamäärän kasvattamiseen.

Molemmat strategiat voivat toimia menestyksekkäästi , jos ne toteutetaan huolellisesti. Vaikuttaja voi esimerkiksi käyttää affiliate-linkkejä tuotteiden mainostamiseen Instagram-tilillään, ja kauppiaan brändi voi käyttää vaikuttajanmarkkinointia uuden tuotteen lanseeraamiseen. Ymmärtämällä, miten nämä kaksi strategiaa eroavat toisistaan ja mitkä ovat niiden vahvuudet, yritykset voivat luoda tuottavampia markkinointikampanjoita.

Affiliate-markkinointia tehdään myös internetin ulkopuolella

Affiliate-markkinointia reaalimaailmassa on esimerkiksi Veikkauksen rahapeliatuomaatit tai Loton ja Pitkävedon myyminen R-kioskeissa.

Esimerkkejä affiliate-markkinoinnin onnistumisesta

Vaikka affiliate-markkinointi on jo pitkään ollut olemassa, niin vasta viime aikoina sitä on alettu pitämään vakavasti otettavana markkinointistrategiana. Tämä johtuu suurelta osin verkkokaupan yleistymisestä ja sosiaalisen median noususta. Yhä useammat ihmiset käyttävät internetiä ostosten tekoon, joten affiliate-markkinoinnista on tullut yhä suositumpi tapa hankkia myyntiprovisoita.

Esimerkkiskenaarioita miten affiliate-markkinoinnilla voi saavuttaa uusia asiakkaita

Esimerkiksi erään yrityksen myynti kasvoi merkittävästi sen jälkeen, kun se otti käyttöön kumppanuusohjelman. Yritys selitti tämän kasvun sillä, että kumppanit pystyivät tavoittamaan potentiaalisia asiakkaita, jotka eivät olisi muuten tutustuneet yrityksen tuotteisiin.

Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kumppanit jotka saivat oikeuden käyttää yksinoikeudella kauppiaan sisältöä markkinoinnissa, niin kumppani sitoutua markkinointiin enemmän ja onnistui hankkimaan asiakkaita enemmän kuin ne joilla oli vain geneeristä markkinointimateriaalia käytössään. Tämä viittaa siihen, että kun kauppias panostaa yhteistyöhön ja tarjoaa resursseja ja tukea kumppaneille niin se on tehokas tapa kannustaa heitä edistämään tuotteen myyntiä.

Suomessa toimivia Affiliate-verkostoja

Affiliate-verkostoja

Yhteenveto affiliate-markkinoinnista

Kumppanuusmarkkinointi on toimiva strategia sähköisessä kaupankäynnissä, koska sen avulla yritykset voivat hyödyntää uusia sosiaalisen median kanavia sekä tavoittaa täysin uusia asiakassegmenttejä. Kumppanit voivat myös auttaa yrityksiä luomaan kiinnostavaa sisältöä, joka houkuttelee enemmän klikkauksia ja konversioita. Lisäksi affiliate-markkinointia voidaan käyttää yhdessä vaikuttajamarkkinoinnin kanssa brändin tunnettuuden ja tuotemyynnin lisäämiseksi. Ymmärtämällä, miten affiliate-markkinointi toimii, ja käyttämällä oikeita työkaluja yritykset voivat lisätä verkkokaupan tuloja merkittävästi. Affiliate-markkinointia voi käyttää sekä tuotteiden että palveluiden myyntiin että liidien hankintaan. Mieti sopiiko tämä ikivihreä markkinoinnin trendi yrityksesi asiakashankinta-strategiaan.

« Alkuun